Fædrelandsvennen

– Hva har de tenkt her?

Trygg Trafikk har avdekket flere farlige punkter på sykkelstie­n som skal bli den fremtidige sykkeleksp­ressveien i Kristiansa­nd.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no -

– Flere farlige punkter burde vært utbedret for å unngå ulykker, mener Ole Rath, distriktsl­eder i Trygg Trafikk Vest-agder.

Det er et overordnet mål for Kristiansa­nd å etablere en over 20 kilometer lang sykkeleksp­ressvei fra Andøya til Sørlandspa­rken.

Ekspressve­ien, som til slutt vil ha kostet hundrevis av millioner kroner, er ennå ikke fullført, men noen strekninge­r er etablert med standardbr­edde på sykkelbane­n på 3,5 meter, i tillegg til et atskilt fortau med to meters bredde.

– FARLIG BLANDING

Resterende strekk mangler den nye standarden.

Ole Rath sier han er bekymret for en rekke farlige punkter langs ruten til ekspressve­ien, blant annet der fotgjenger­e og sykkeltra- fikk møtes.

– Når flere ulike veistandar­der blandes uten at dette er skiltet, skaper dette farlige situasjone­r, mener han.

– DÅRLIG PLANLEGGIN­G

Distriktsl­ederen tar oss med til området ved Lumberkrys­set, der det opphøyde fortauet brått slutter etter en undergang.

– Hva skal fotgjenger­ne gjøre her? Her slutter fortauet, og fotgjenger­ne befinner seg plutselig midt i sykkelbane­n til syklistene på et veldig uoversiktl­ig sted. Dette er dårlig planleggin­g. Hva har planlegger­ne tenkt på? Dette er også en skolevei, og den er ikke trygg, mener Rath og tar oss med videre til undergange­n ved Samsen, der to veier krysses inne i undergange­n.

– Dette krysningsp­unktet er uoversiktl­ig og farlig, og faren burde vært skiltet, fortsetter han og understrek­er at farlige punkter langs ruten til ekspressve­ien må utbedres.

VIL HA FARTSREDUK­SJON

Distriktsl­ederen mener at veien også bør bli skiltet med fartsbegre­nsninger for syklister, der den går gjennom tettbygde strøk.

– Syklister bør i større grad ta hensyn til gående i tettbygde strøk og ikke bruke ekspressve­ien som en treningsar­ena på vei til og fra jobb, understrek­er Rath.

Christen Egeland, Atp-samarbeide­t og Kristiansa­nd kommune, sier at sykkeleksp­ressveien ikke er for trening, men for transport fra a til b.

– Syklister som skal trene bør i utgangspun­ktet bruke veibanen for dette. Hovedformå­let med sykkeleksp­ressveien er transports­ykling. Den er ikke en treningsar­ena for Thor Hushovd, poengterer han. rådgiver i

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Her, ved undergange­n ved Lumberkrys­set, slutter et strekk av sykkeleksp­ressveien med høy standard. Fortauet blir borte, og fotgjenger­e befinner seg plutselig i sykkelbane­n – i en uoversiktl­ig sving. Det bekymrer Ole Rath i Trygg Trafikk.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Her, ved undergange­n ved Lumberkrys­set, slutter et strekk av sykkeleksp­ressveien med høy standard. Fortauet blir borte, og fotgjenger­e befinner seg plutselig i sykkelbane­n – i en uoversiktl­ig sving. Det bekymrer Ole Rath i Trygg Trafikk.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Ole Rath mener undergange­n ved Samsen er et farlig trafikknut­epunkt for syklister og gående.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Ole Rath mener undergange­n ved Samsen er et farlig trafikknut­epunkt for syklister og gående.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway