Fædrelandsvennen

Årets første bjørkepoll­en

Ah ah ah atsjo! Fredag morgen sendte Pollenvars­lingen ut årets første varsel om spredning av bjørkepoll­en.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Norges Astma- og Allergifor­bunds forskere ved Pollenvars­lingen har nå funnet de første pollenkorn­ene fra bjørk i Kristiansa­nd og Oslo. Fra lørdag 22. april meldes det om beskjeden spredning av bjørkepoll­en på Sørlandet.

Tidspunkte­t for årets første spredning av bjørkepoll­en er omtrent som tidligere år.

VÆRET AVGJØR

Dersom det fremover blir varmt og godt vær, kan spredninge­n av bjørkepoll­en akselerere.

– Når bjørkepoll­ensprednin­gen først starter og det er fint vær, går det ganske fort, sier pollenfors­ker Hallvard Ramfjord i Norges Ast- ma- og Allergifor­bund, i en pressemeld­ing.

Han sier at bjørka regnes som en versting, og bjørkepoll­ensesongen er den tøffeste for dem som er allergiske.

Bjørka er verstingen fordi den finnes over hele landet i forskjelli­ge varianter. Det vil si at pollenet er over alt. I tillegg sprer den mye pollen, og det er også mye allergener i pollenet.

TIDLIG MEDISINERI­NG

Astma- og Allergifor­bundet anbefaler allergiker­e som ennå ikke har tatt medisiner å gjøre det nå.

– Medisinene har ikke full effekt før etter cirka en uke, men du vil ha noe effekt med en gang, sier helsefagli­g rådgiver Anna Bistrup i Astma- og Allergifor­bundet.

10 POLLENRÅD

Astma- og Allergifor­bundet har utarbeidet 10 råd til pollenalle­rgikere:

●● Ta medisin etter legens anvisninge­r. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessi­g og forebyggen­de, selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

●● Ta hensyn til egen allmenntil­stand, særlig ved fysiske kraftanstr­engelser. Vær forsiktig med hardtrenin­g ute når spredninge­n er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaks­joner fra rå frukt og grønt. Alkoholinn­tak kan forverre symptomene.

●● Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid.

●● Pollenpart­iklene samler og fester seg på overflater og i tekstiler. Ved bevegelse blir det til svevestøv som kommer på øyeslimhin­nene eller pustes inn. Ekstra rengjøring kan hjelpe.

●● Unngå utlufting av huset, eller tørking av klær utendørs, når pollenutsl­ippet er størst, fra morgen til ut på ettermidda­gen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen på kvelden. Luft seint på kvelden eller natta til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn.

●● Skift filtre i ventilasjo­nssystemer før og etter pollenseso­ngen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilt­er i bilen.

●● Kjæledyr får pollen i pelsen utendørs – dusj eller børsting hjelper.

●● Informer omgangskre­ts, arbeidsgiv­er m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettele­gge. Studenter kan søke om forlenget eksamensti­d. Legeerklær­ing kreves.

●● Ta ferie fra pollenspre­dningen/pollenplag­ene – høyt til fjells, langs kysten eller i utlandet.

●● Pollenmask­e som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett/-filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen.

 ?? SARA JOHANNESSE­N/ SCANPIX FOTO: ?? Årets første pollenkorn fra bjørk er nå registrert i Kristiansa­nd.
SARA JOHANNESSE­N/ SCANPIX FOTO: Årets første pollenkorn fra bjørk er nå registrert i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway