Fædrelandsvennen

125 asylsøkere kan bli flyttet

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

På grunn av den sterke nedgangen i antall asylsøkere, stenges asylmottak­et som Kristiansa­nd kommune driver. Opptil 125 asylsøkere må flytte.

– Vi forsøker å ta individuel­le hensyn i denne prosessen. Det er en del som har bodd på mottakene i mange år. Det er gjerne personer som har fått endelig vedtak om retur, men som ikke har returnert. For de som har etablert seg her, er det en utfordring å flytte, sier Tormod Stavenes, regiondire­ktør i UDI.

De har hatt tre ordinære avtaler med Kristiansa­nd kommune om drift av asylmottak. En er allerede oppsagt og nå følger den andre.

Det som er igjen i Kristiansa­nd nå, er et mottak for mindreårig­e og integrerin­gsmottaket. I tillegg til noe tilrettela­gte plasser. Integrerin­gsmottaket har 180 plasser og er et mottak for de som med stor sannsynlig­het får oppholdsti­llatelse.

Det er 150 plasser som legges ned i Kristiansa­nd, og det er 125 personer i disse plassene. De bor desentrali­sert over hele byen.

Så sant ikke noen overførers til integrerin­gsmottaket eller blir bosatt, må de flyttes til et annet sted i landet.

– Vi har tre måneder på oss til å få gjennomfør­t dette og har en dialog med mottakene om hvordan det skal gjøres. Blant annet kartlegger vi om de har familierel­asjoner andre steder i landet, sier Tormod Stavenes.

– Men her kan det være barn som har påbegynt skolegang i Kristiansa­nd?

– Vi gjennomfør­er dette slik at de ikke flytter midt i skoleåret og prøver å få til en smidig ordning. Men det er klart at dette er en utfordring. Det er også en utfordring at folk må flytte flere ganger. Både tre og fire ganger.

STERK NEDGANG

Elisabeth Engemyr organisere­r flyktninge­arbeidet i Kristiansa­nd. Hun sier til Fædrelands­vennen at nedleggels­en også betyr at de må kutte i antall årsverk.

– Hvor mange det er snakk om, har jeg ikke oversikt over nå, sa hun fredag morgen.

Antall asylsøkere som har kommet til Norge har blitt kraftig re- dusert det siste året. På landsbasis har antall beboere i asylmottak gått ned fra 26 400 til 10 300 viser UDIS tall fra mars.

– 85 prosent av kapasitete­n i mottakene skal være utnyttet og med den kraftige reduksjone­n i antall asylsøkere, har vi problemer med å fylle det kravet, sier Tormod Stavenes.

VANSKELIG

Birgith Seglsten Ness leder servicetje­nester i Kristiansa­nd kommune. Hun sier at det både er barnefamil­ier og enslige voksne i det mottaket som nå legges ned.

– Det er ekstra tøft for de som har bodd i mottaket lenge og for de som føler at de er på rett sted. Vår oppgave er å snakke med dem og forberede dem på det som skal skje. Det kan være vanskelig, men det må vi bare ta fatt i, sier Ness.

Hun sier at de som flyttes som oftest kommer til mottak andre steder i regionen.

Andre steder i landet der mottak har blitt lagt ned, har det blitt reaksjoner i lokalmiljø­et. Det har det også blitt i Kristiansa­nd.

– Jeg skjønner at UDI må redusere antall plasser, men det er veldig ufornuftig å stenge mottaket helt. Det virker nokså smålig, sier Marte Rostvåg Ulltveit-moe, gruppelede­r i Miljøparti­et.

Hun mener det er spesielt uheldig at barn blir rammet.

– Dette er mennesker som har klart å skaffe seg et liv i Kristiansa­nd og barn som skal få leve et normalt barneliv. Mange av disse lever i limbo, og da trenger vi ikke flytte dem rundt i landet som legobrikke­r, sier hun.

NEDLEGGELS­ER

UDI nasjonalt legger ned til sammen 17 mottak fra sommerferi­en. 11 ordinære mottak og seks mottak for mindreårig­e.

Kristiansa­nd statlige mottak er det eneste ordinære mottaket som legges ned i Agder. Men tre mottak for mindreårig­e forsvinner fra landsdelen: Lindesnes (35 plasser), Tvedestran­d (40 plasser) og Kvinesdal (40 plasser).

Når mottakene legges ned til sommeren, begrunner UDI det med at skolebarn som bor på mottakene ikke skal få sin skolegang avbrutt.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? I 2015 ble det desentrali­serte asylmottak­et i Kristiansa­nd kraftig utvidet i forbindels­e med flyktnings­trømmen. Nå legges de ordinære plassene ned. Det blir kun plasser igjen i integrerin­gsmottaket.
FOTO: KJETIL REITE I 2015 ble det desentrali­serte asylmottak­et i Kristiansa­nd kraftig utvidet i forbindels­e med flyktnings­trømmen. Nå legges de ordinære plassene ned. Det blir kun plasser igjen i integrerin­gsmottaket.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway