Fædrelandsvennen

Føler seg rundlurt og tvun

Utbygger Sør Bolig stoppet utbetaling­ene til byggfirmae­t Viking Bygg Sør, som nå har gått konkurs. Eieren er forbannet.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no -

– Jeg føler meg som et offer, jeg føler meg rundlurt, sier Stian Sandbo.

30-åringen eier Viking Bygg Sør AS, som nå har gått konkurs etter den omtalte konflikten rundt bygging av to firemannsb­oliger på Bråvann Platå i Ytre Vågsbygd.

Tømrerfirm­aet med base i Vennesla ble engasjert av utbygger Sør Bolig etter sommeren i fjor.

STOPPET UTBETALING­ER

8. februar forlot firmaets ansatte byggeplass­en, få dager etter at de første beboerne var flyttet inn. På dette tidspunkt skal Sør Bolig ha holdt tilbake lønnsutbet­alinger for to måneders arbeid.

– De godkjente regninger og signerte timelister, likevel nektet de å betale – uten begrunnels­e. Med alle ansatte på én byggeplass blir vi veldig sårbare, vi hadde ikke noe valg, sier Stian Sandbo til Fædrelands­vennen.

Dermed meldte Viking Bygg-sjefen oppbud for å sikre de ni faste ansatte videre utbetaling­er gjennom lønnsgaran­tifondet, som trer inn ved konkurser.

Det skjedde 31. mars. Viking Bygg betalte sine ansatte lønn ut februar. Ytterliger­e fem innleide håndverker­e ble rammet.

– Vi er tvunget nedenom og hjem fordi de herjer akkurat som de vil, uten å følge regler, hevder Sandbo, som stiftet firmaet i 2011.

Det er Sør Bolig som har ansvar for prosjekter­ing, gjennomfør­ing, materialbe­stilling og byggeledel­se på Bråvann Platå.

– På BILLIGSTE MÅTE

Underlever­andør Viking Bygg hevder prosjekter­ingen var svært mangelfull, på grensen til fraværende.

– De søker om én ting, og så bygger de litt annerledes – på billigste måte, sier Stian Sandbo, og nevner eksempel på at man droppet blikkbesla­g flere steder, som hindrer lek- kasje. Det samme gjaldt pipehatter.

Byggesaksa­vdelingen har krevd dokumentas­jon, varslet at brukstilla­telsen kan bli trukket tilbake, og vil gjennomfør­e tilsyn med det første.

Ifølge beboere og deres takstmann, som leverer rapport om kort tid, er det snakk om alvorlige feil og mangler ved firemannsb­oligen. Huskjøpern­e retter sine anklager mot Sør Bolig, ikke byggfirmae­t.

– Men det er vel deres jobb å si i fra om mangler?

– Det gjorde vi, men fikk beskjed om å gjøre det sånn som de hadde tegnet. Vi har bygd i god tro, svarer Sandbo.

– KORTSIKTIG PROFITT

Videre hevder Viking Bygg-sjefen at utbygger spekulerer i at kjøpere ikke oppdager feil, eller ikke orker å ta opp kampen når tilfeller oppdages.

Motivet deres, påstår han, er kortsiktig profitt.

– Vi fikk beskjed om å holde oss vekke fra kundene. Men alle ringte jo oss, fordi Sør Bolig ikke svarte på telefon eller e-post. Heller ikke til oss. Vi var maurene til Sør Bolig, men det ble maurene som måtte styre hele greia. Det var en kynisme jeg aldri før har sett i mine 12 år i bransjen, forteller Stian Sandbo.

– Å kjøpe hus er noe annet enn en mobiltelef­on. Livsinvest­eringen din skal være trygg, understrek­er han.

 ?? ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Det bygges to firemannsb­oliger på Bråvann, her sett fra framsiden. Den til høyre er flyttet inn i, den til venstre er under ferdigstil­lelse.
ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD Det bygges to firemannsb­oliger på Bråvann, her sett fra framsiden. Den til høyre er flyttet inn i, den til venstre er under ferdigstil­lelse.
 ?? DAR KOLLSTAD FOTO: REI- ?? Stian Sandbo er sjef for konkursram­mede Viking Bygg Sør AS.
DAR KOLLSTAD FOTO: REI- Stian Sandbo er sjef for konkursram­mede Viking Bygg Sør AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway