Fædrelandsvennen

Gründerbed­rift i svensk giftermål

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no -

20 år etter oppstart inngår Pegasus Kontroll ekteskap over Kjølen. Gründer Øyvind Kittelsen selger seg ned, men blir med videre.

– Nordisk satsing har lenge ligget der som en markedsmes­sig kongstanke. Vi prøvde oss i Sverige, men trakk oss ut etter noen få år. Nå, etter en «forlovelse» på 2,5 år, inngår vi ekteskap med det svenske selskapet Precont AB. Jeg blir helt varm når jeg tenker på kjemien oss imellom, både faglig og personlig, sier Øyvind Kittelsen (61).

Det er 20 år siden han og Erik Opsal startet vakt- og svinnkontr­ollselskap­et Pegasus Kontroll AS. I ettertid har Opsal gått andre veier, mens Kittelsen har stått i spissen for en gradvis ekspansjon og en kundeliste som etter hvert omfatter navn som NorgesGrup­pen, Coop, Vinmonopol­et og Varner. Rundt 90 ansatte er det også blitt, og kontorer i sju norske byer.

HAR HATT BEILERE

At beilere har vært på døren, legger ikke Kittelsen skjul på. Men de har blitt høflig avvist. Inntil nå. For ikke bare får Pegasus Kontroll AS og Precont AB et felles eierselska­p, registrert i Sverige. Inn som hovedaksjo­nær i det samme eierselska­pet kommer også det svenske investerin­gsselskape­t Idun Handel & Industri AB.

– Er det et sånt oppkjøpsfo­nd som skal snu seg rundt og selge ut igjen etter maks tre år?

– Nei, nei. Idun tenker langsiktig og satser på gründer- og familiebed­rifter, gjerne innen handelsnær­ingen. Denne investerin­gen er deres sjuende, og vi er helt sikre på at de satser på å bygge både Pegasus og Precont videre opp. Så investerer da også Thomas og jeg i holdingsel­skapet som skal eie de to driftssels­kapene, sier Kittelsen.

BLIR MED VIDERE

Med Thomas mener han Thomas Leonardsen (36), driftssjef og nestkomman­derende hos Pegasus Kontroll.

– Hvor mye skal dere eie?

– Det er ikke avklart ennå. Men vi satser, som sagt.

– Det må nødvendigv­is inngå en verdsettel­se i en slik transaksjo­n. Hva ligger den på for Pegasus Kontroll?

– Å, det får du ikke ut av meg! erklærer Øyvind Kittelsen. Selv ikke trusler om tortur får ham til å endre mening.

– Men dere casher vel ut noe? – Jo, litt.

– Og det er vel hyggelig?

– Klart det!

– Ganske snart runder du 62 og kan pensjonere deg, Kittelsen. Gjør du det?

– Nei! Jeg skal fortsatt være aktiv, men når tiden kommer, akter jeg ikke å henge i et horn på veggen.

Thomas Leonardsen legger vekt på at allianseby­ggingen er solid fundert.

– Vi kjenner hverandre godt, understrek­er han.

– Kulturene skal smeltes enda tettere sammen, fastslår Øyvind Kittelsen.

MADLAND UT

Per Madland var Pegasus Kontroll AS’ styreleder fra dag én og fram til for to år siden. Fortsatt sitter han i styret, og er like stor eier som Øyvind Kittelsen. Men nå selger han seg ut.

– Ja, det har vært en hyggelig reise. Vi kunne sikkert ha vært mer ekspansive ved enkelte korsveier, men har lagt vekt på kontroller­t oppbygging. Og det har jo gått bra; jeg tror vi har levert overskudd hvert eneste år, sier Madland.

– Og nå får du lønn for strevet? – Det kan du si. Det er hygge- lig. Og jeg er helt med på alle avgjørelse­r som er tatt i denne prosessen.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Thomas Leonardsen (t.v.) og gründer Øyvind Kittelsen blir begge med videre, både som eiere og i driften, når Pegasus Kontroll AS nå går i kompaniska­p med en svensk «sjelefrend­e» og får et svensk investerin­gsselskap som hovedeier.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Thomas Leonardsen (t.v.) og gründer Øyvind Kittelsen blir begge med videre, både som eiere og i driften, når Pegasus Kontroll AS nå går i kompaniska­p med en svensk «sjelefrend­e» og får et svensk investerin­gsselskap som hovedeier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway