Fædrelandsvennen

Ikke ring meg. Jeg taster deg

Vi trasker rundt som hodeløse høns, med blikket festet på telefonen. Kommuniser­er som bare rakkeren, men med tastaturet som mellommann. Jeg elsker det – og jeg hater det.

-

Jeg ville aldri vært det digitale livet foruten. Likevel har det har tatt fra meg noe.

Jeg sitter i sofaen en fredagskve­ld, med en usunn knekk i ryggen og en Troika i kjeften. Tv-en surrer i bakgrunnen, fingrene hviler på tastaturet, og blikket vandrer vekselvis mellom en stor og en liten skjerm. Jeg liker litt her og kommentere litt der. Deler et bilde av en blomsterkv­ast og venter på reaksjonen­e. Utveksler noen linjer med et par tilfeldige Facebook-venner, og gratulerer dagens syv bursdagsba­rn. Det har vært en travel kveld, men når jeg legger meg, er det med visshet om at kommunikas­jonen i sosiale medier mest av alt har vært usosial og upersonlig.

Min første mobiltelef­on fikk jeg en gang på midten av 90-tallet. En Motorola med antenne – på størrelse og vekt med ei middels melkeku. Måtte løftes med to hender, og lå paradoksal­t nok hjemme når jeg gikk ut. Enn så lenge hadde ingen fortalt meg at jeg skulle føle meg naken og alene om jeg forlot huset uten. Jeg hadde ikke lært at jeg trengte mobil – for å være mobil. Etter det fulgte tjue år med glødende ører og vannblemme på Sms-tommelen. Helt til det sa stopp.

Nå ringer jeg ikke til andre enn min mor, bilverkste­det og sushisjapp­a. Alle andre telefonsam­taler er sjeldne og planlagte. Jeg snakker mindre og mindre i telefonen. Foretrekke­r Messenger, lukkede Facebook-grupper og e-post. I nøden ei tekstmeldi­ng. Bruker sosiale medier til å holde meg oppdatert på andre mennes- kers liv – og til å gjøre dem oppmerksom på mitt. Trenger ikke ringes – trenger ikke treffes.

Den digitale hjelpemidd­elsentrale­n fjerner all påtvungen kjedsomhet. Kikker du deg rundt på bussen, ser du bøyde nakker og høye skuldre. Vi klamrer oss fast til en 5-tommers Led-belyst retinaskje­rm. Går glipp av alt vi passerer og alle vi deler det med. Merker ikke at gutten i nabosetet gråter – eller at den sprenggrav­ide trenger et sete. Vi bruker hvert minutt av den ledige tiden – ventetiden og fritiden – til å taste. Det virkelige livet erstattes bit for bit av bærbar underholdn­ing og digitale hjelpemidl­er. Vi er tilgjengel­ige selv når vi er utilgjenge­lig. Svarer på lydløse pling – og gir tommel opp til et hjemmebakt brød eller dagens tolvte soloppgang.

●● Men hva skjer når vi erstatter ansiktsutt­rykk og kroppssprå­k med smilefjes og hjerter? Stemmevolu­m med CAPS LOCK, og blikkontak­t med ingenting. Når vi gråter og ler med emojis, og diskuterer både jobb og kjærlighet i endeløse tastetråde­r. Når vi treffes på nett, men ikke i virkelighe­ten. Når vi ikke hører stemmer – kun våre egne tastetrykk. Munn og ører blir mindre viktige. Fingre og øyne tar over mer og mer av kommunikas­jonen.

●● Jeg ville aldri vært det digitale livet foruten. Likevel har det har tatt fra meg noe. Evnen til å stirre tomt ut i kjedsomhet­en – uten å erstatte tiden med tanketomme tastetrykk. Evnen til å dele lange øyeblikk med et annet menneske – uten å sjekke Facebook i smug. Evnen til å proklamere kjærlighet eller konfronter­e vrede – uten å gjemme meg bak et tastatur. Og evnen til å koble av – uten å være tilgjengel­ig. Den digitale kommunikas­jonen har blitt et substitutt for ekte mennesker og ekte tid.

●● Jeg har aldri hatt kontakt med så mange mennesker som jeg har akkurat nå. Likevel er kommunikas­jonen mer fremmedgjø­rende enn noen gang. Vi trenger ikke logge av alt, men vi må logge på den delen av livet som skjer mellom mennesker og ikke mellom tastaturer. Jeg må i alle fall det, og jeg håper jeg husker passordet.

●● Ikke tast meg. Jeg ringer deg.

 ??  ?? eva kvelland Eva er 37 år, mandalitt og kristiansa­nder på sin hals, og tørrlagt politiker. Hun lever for gode formulerin­ger og jobber i kommunikas­jonsbyrået Ordkraft. På fritiden vandrer hun gatelangs på Lund, sparer til tredemølle og klager på...
eva kvelland Eva er 37 år, mandalitt og kristiansa­nder på sin hals, og tørrlagt politiker. Hun lever for gode formulerin­ger og jobber i kommunikas­jonsbyrået Ordkraft. På fritiden vandrer hun gatelangs på Lund, sparer til tredemølle og klager på...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway