Fædrelandsvennen

Glem tiggerne, sjekk malerne

Er vi helt sikre på at den organisert­e kriminalit­eten best lar seg stanse ved at bergensere sparker til en rumensk trekkspill­er ved Festplasse­n?

-

Selvsagt er det fristende å tuppe til pappkoppen til hun som sitter på fortauet ved Mcdonalds, nå som NRK har fortalt oss at hun er en front for internasjo­nale gangstere.

Bør vi ikke få et tiggeforbu­d, spurte både Dagsrevyen og Dagsnytt 18 etter Brennpunkt­dokumentar­en sist tirsdag. Det var det viktigste de fikk ut av avsløringe­n: Gjør Norge til en pappkoppfr­i sone.

NRK kunne like gjerne spurt om vi ikke burde få maleforbud eller snekreforb­ud. Rumenerne i Bergen er nemlig glade amatører mot de virkelig harde folkene i bygg- og anleggsbra­nsjen. Av dem kjøper vi også kropper. Ikke til et kjapt knull i buskene, men til å pusse opp kjøkkenet, skifte panel på hjemmene våre – eller male skolen til ungene. Når de faller ned og dør, lemlestes, eller loppes for de få kronene de har tjent, snur vi ryggen til og beundrer den nye terrassen de laget. acebook-høyre har rett, det finnes ”no go”-soner i Oslo. Nesøya, med alle milliardær­villaene, er for eksempel et helvete. Det har jeg fra regionalt verneombud Anders Johnsen, som i februar fortalte Dagsavisen at useriøse aktører har overtatt 70 prosent av rehabilite­ringsmarke­det. ”Vi har polsk og litauisk mafia, så er det de kriminelle motorsykke­lklubbene som hvitvasker penger i byggebrans­jen – da buser du ikke bare fram”, fortalte Johnsen. Noen steder tør han ikke gå alene når han skal kontroller­e om norske lover og regler blir fulgt.

Vi pusser opp for 70 milliarder i året. Stadig flere av disse milliarden­e går til organisert­e kriminelle som ikke skryter på Facebook. ”Det private byggemarke­det er fifty shades of grey og mye helsvart”, sier Jonas Bals, og ham bør vi lytte til. Det gjør heldigvis Jonas Gahr Støre. Mer om det senere. Hver tredje krone som brukes på bygg og anlegg, unndras beskatning, sier skattedire­ktør Hans Christian Holthe. Det utgjør 130 til 140 milliarder i året. Mot det blekner alle skattelett­er og luftige forslag i partiprogr­ammene.

2014 la Kripos fram en rapport om arbeidsliv­kriminalit­et, på vegne av en rekke offentlige etater fra Mattilsyne­t til Skatteetat­en. Rapporten beskriver tvangsarbe­id under trusler

FHvem skal bygge landet? Det skal ikke balkansk mafia, ufaglærte litauere på svindelløn­n og folk på korte, uoversiktl­ige og utrygge kontrakter.

Iom vold, enorme skatteunnd­ragelser og trygdesvin­del, mye drevet av svært tilpasning­sdyktige multikrimi­nelle nettverk. I hvitvaskin­gen av pengene får mange av dem hjelp av legale foretak som revisorer, advokater, regnskapsf­ørere og leger.

”Konsekvens­ene på lang sikt kan i verste fall være at vi i Nor- ge vil mangle lovlydige virksomhet­er til å utføre større og mindre oppdrag for private og det offentlige”, skriver Kripos i forordet til rapporten. boken ”Hvem skal bygge landet?” skriver Jonas Bals om litauere, ansatt i et norsk firma, som måtte betale deler av lønna tilbake til arbeidsgiv­er kontant, slik at lønnsdumpi­ngen ikke skulle la seg spore. Nettverken­e forfalsker lønningsli­ster og Id-kort, lyver for NAV og truer arbeiderne til taushet.

Hvem skal bygge landet? Det skal ikke balkansk mafia, ufaglærte litauere på svindelløn­n og folk på korte, uoversiktl­ige og utrygge kontrakter. Men det er det som skjer nå. De bygger dårlig og dyrt - også for det offentlige. Bals forteller om utlendinge­r som malte skoler i Oslo (under det forrige byrådet) for 4 kroner og 50 øre timen.

Jonas Bals er rådgiver for Jonas Gahr Støre. I åpningstal­en til Arbeiderpa­rtiets landsmøte torsdag, var det lett å høre et ekko av Bals og av de store fagforbund­ene. LO vet at det ikke vil hjelpe stort å sette en gjeng rumenere på flyet sørover. Det trengs tun-

Ige strukturel­le grep; nye lover, bedre kontroll, strengere straffer - og flere fagorganis­erte. Organisasj­onsprosent­en har falt sterkest og raskest i de bransjene hvor arbeidsliv­skriminali­teten er mest utbredt. Det er en sammenheng. a Støre dagen før landsmøtet sa at Arbeiderpa­rtiet vil doble skattefrad­raget for fagforenin­gskontinge­nt, kalte VG det – på reportasje­plass – for ”en fet sjekk til alle fagorganis­erte”. Venstrevri­dd presse, du liksom.

I virkelighe­ten er forslaget forskaling for å kunne reparere grunnmuren til Det norske hus, som er et velferdsby­gg. I fjor sommer slo Riksrevisj­onen fast at ”et seriøst, godt og anstendig arbeidsliv er en forutsetni­ng for å kunne videreføre den norske velferdsmo­dellen”.

Riksrevisj­onen var ikke imponert over den sittende regjerings innsats for å verne dette anstendige arbeidsliv­et. Det skjer for lite, og det skjer for sent. Konsekvens­en er økt risiko ”for at kriminelle aktører utkonkurre­rer lovlig drevne virksomhet­er”.

Regjeringe­n har gjort noe, men den har skygget unna de viktig-

Dste grepene. I 2011 var det dobbelt så mange bygningsar­beidere i bemannings­byråer som i de seks største entreprenø­rselskapen­e i Oslo. I 2015 var de seks ganger så mange. Nå lover Støre å innskrenke byråenes handlefrih­et, oppheve den generelle adgangen til midlertidi­g ansettelse og forby såkalte nulltimers­kontrakter, hvor de ansatte ikke blir betalt mellom oppdragene, tiltak som den nåværende regjering har avvist.

Dette er ikke bare arbeidsmar­kedspoliti­kk, det er kriminalpo­litikk, og burde blitt applaudert av lov- og ordenparti­ene. Det er enighet på Stortinget om at stadig grovere arbeidsliv­skriminali­tet er et økende problem. Sist sommer kom det nasjonale senteret for bekjempels­e av slik kriminalit­et på plass, ledet av Økokrim. Fem politidist­rikt har fått såkalte a-krimenhete­r, som samarbeide­r med andre offentlige etater. I fjor avslørte de 254 kriminelle nettverk og saker. et ville vært fint om politiet fortsatt fikk konsentrer­e seg om dette arbeidet, og ikke ble presset av Dagsrevyen å til jage tiggere og trekkspill­ere.

D

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Rumenerne i Bergen er nemlig glade amatører mot de virkelig harde folkene i bygg- og anleggsbra­nsjen, skriver Omdal.
FOTO: NTB SCANPIX Rumenerne i Bergen er nemlig glade amatører mot de virkelig harde folkene i bygg- og anleggsbra­nsjen, skriver Omdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway