Fædrelandsvennen

Mener Høyre må kreve forbud

Flere politikere i Høyre i Kristiansa­nd mener partiet bør gå inn for et forbud mot tigging. De ønsker også å fjerne leiren under Vesterveib­roa. Tiggerne opplever at folk har blitt mer sinte på dem i det siste.

-

– Vi er ganske mange som mener at Høyre må ut og markere at vi vil ha tiggerforb­ud. Med ordføreren i spissen. Det må vi gå inn for, selv om det ikke er flertall for det i bystyret, sier Tom Bis-

seth, varamedlem til bystyret og tidligere leder i Kristiansa­nd Høyre.

Tiggerdeba­tten har blusset opp igjen i partiet etter at NRK Brennpunkt dokumenter­te at bakmenn hadde tjent store penger på kriminalit­et i Norge. Disse gikk under dekke av å være tiggere.

Det meste av dokumentar­en var fra Bergen.

– Det er rimelig naivt å tro at ikke mye av det samme skjer i Kristiansa­nd også, sier Hans Otto Lund, tidligere gruppelede­r i Høyre og medlem i helseog sosialstyr­et.

Han kjempet for forbud da Arvid Grundkjøn var ordfører i Kristiansa­nd. Nå tar han tiggersake­n opp igjen på et gruppemøte i partiet på mandag.

FULL DEBATT

Ordfører Harald Furre har en helt annen mening om tiggeforbu­d enn sin forgjenger. Han ønsker ikke forbud i Kristiansa­nd og endrer ikke mening på bak- grunn av dokumentar­en som ble vist på NRK.

– Min innfallsvi­nkel er at virkelighe­ten i Kristiansa­nd ikke forandrer seg selv om det har vært en dokumentar om Bergen. Vi utvikler ikke en politikk basert på det som skjer i andre byer, sier han.

Når debatten om utenlandsk­e tiggere har vært oppe tidligere, har Harald Furre advart mot tiltak som har form av kollektiv avstraffel­se.

– Vi må skille mellom de som er kriminelle og og de som ikke er kriminelle, og ikke skille på etnisitet. Politiet har fulgt med på de som har drevet med kriminell virksomhet og mange sitter inne eller er utvist, sier Furre.

I et møte i bystyret i mars avviste han kontant å fjerne tiggerleir­en under broa på Vesterveie­n.

BYBILDET

Men i partiet er det medlemmer som har en helt annen mening. I januar skrev John G. Bernander et innlegg der han ba om at det måtte ryddes opp i leiren som utenlandsk­e tiggere har etablert under broa på Vesterveie­n.

– Friluftslo­ven slår fast at man ikke kan fricampe mer enn 48 timer. Men her er det etablert en fast leir med åpen ild der man brenner materiale som andre må behandle som spesialavf­all. Det er satt opp skur og telt, som andre

 ?? Foto: Christina Østtveit ?? Sentrale Høyre-politikere i Kristiansa­nd vil forby tigging, og det blir tema på gruppemøte­t i partiet i dag. Bildet er fra Markens i helgen.
Foto: Christina Østtveit Sentrale Høyre-politikere i Kristiansa­nd vil forby tigging, og det blir tema på gruppemøte­t i partiet i dag. Bildet er fra Markens i helgen.
 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? Fjerning av romleiren ved Vesterveie­n kommer igjen opp til debatt. Det skjer på Høyres gruppemøte i kveld etter initiativ fra flere Høyre-politikere i byen. På dagen i går var det stille i leiren.
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT Fjerning av romleiren ved Vesterveie­n kommer igjen opp til debatt. Det skjer på Høyres gruppemøte i kveld etter initiativ fra flere Høyre-politikere i byen. På dagen i går var det stille i leiren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway