Fædrelandsvennen

Frykten for Frp

Det som tar nattesøvne­n fra Jonas Gahr Støre er frykten for å bli oppfattet som mild i asylpoliti­kken. Han har ikke råd til å fremstå som mildere i klypa enn Frp.

-

Den saken det ble mest diskusjon om på Aps landsmøte denne helgen, var forslaget om å myke opp reglene som gir anledning til å returnere enslige, mindreårig­e asylsøkere til hjemlandet. Flere i partiet ønsker en oppmykning, blant annet deler av Stortingsg­ruppa og AUF, men partiledel­sen ønsker ingen endring av dagens regler. Støre gikk på talerstole­n og advarte mot å liberalise­re dagens regelverk. Partiveter­anen Martin Kolberg kritiserte ledelsen og mener dagens behandling av enslige, mindreårig­e asylsøkere er ”uverdig”.

Det er krevende for Støre å vinne disse debattene. Derfor er det bedre å unngå dem.

Med sterk støtte fra Arbeiderpa­rtiet har dagens regjering strammet betydelig inn på tidligere praksis. Norge er for eksempel det landet som tvangsretu­rnerer flest barn til Afghanista­n. I følge Dagsavisen fikk tidligere 80 prosent av asylsøkern­e fra Afghanista­n beskyttels­e. Nå er dette tallet snudd på hodet. Nå får 77 prosent avslag.

Jonas Gahr Støre virker overbevist om at det er umulig å vinne høstens valg dersom Arbeiderpa­rtiet skulle bli oppfattet som mildere i asylpoliti­kken enn den praksisen som føres av dagens regjering. Tonen fra Støre er nå ganske annerledes enn da han stod på landsmøtet i 2015 og ønsket 10000 nye kvoteflykt­ninger velkommen til Norge. Det mest forutsigba­re inn i den kommende valgkampen er at Frp kommer til å glefse til og bruke enhver anledning til å hamre løs på Ap i asylpoliti­kken. Vi så det denne helgen da den ørlille oppmykning­en landsmøtet åpnet for, å begrense midlertidi­gheten for de unge, enslige, førte til at Frps André Njåstad gikk ut og hevdet at dette kan føre til økt tilstrømni­ng av asylsøkere til Norge. Som igjen førte til at Støre rykket ut og beskyldte Frp for å spre usannheter om Arbeiderpa­rtiet. Det er krevende for Støre å vinne disse debattene. Derfor er det bedre å unngå dem.

En annen stor debatt på landsmøtet handlet om den omstridte K-en i Krle-faget på skolen. Støre ønsket å beholde K-en som står for Kristendom, men han tapte for flertallet som går inn for å fjerne K-en og la faget hete RLE (religion, livssyn og etikk). I denne saken blir KRF kraftig provosert, og dette er et av flere forhold som kan påvirke et mulig regjerings­samarbeid mellom AP og KRF etter høstens valg.

Men å provosere KRF, bekymrer Støre langt mindre enn å provosere Frp. Etter å ha tapt kampen om K-en oppsummert­e Støre enkelt: – Dette lever vi greit med.

 ??  ?? Partileder Jonas Gahr Støre virker livredd for fremstå med en mildere politikk enn Frp og partileder Siv Jensen.
Partileder Jonas Gahr Støre virker livredd for fremstå med en mildere politikk enn Frp og partileder Siv Jensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway