Fædrelandsvennen

Har elgen Orvar gått fra Bygland til Trøndelag?

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no -

Da elgrøkter Per Johansson ved Elgtun leste artikkelen om den tamme elgen i Trøndelag, tenkte han umiddelbar­t på sin egen savnede elg. Er dette den rømte elgen Orvar?

– Om Orvar skulle ha dukket opp i Trøndelag ville være helt utrolig. Dette ville vært en verdenssen­sasjon. Da må han i så fall ha vandret nærmere hundre mil, men miraklenes tid er ikke forbi, sier Johansson til Fædrelands­vennen.

15.oktober i fjor rømte de to elgene Olga og Orvar fra Elgtun i Bygland. I mars dukket plutselig Olga opp igjen i elgparken – til stor glede og forundring. Orvar derimot har ikke latt høre fra seg, og det er høyst usikkert hva som har skjedd med elgoksen.

Men da VG fortalte historien om den unormalt tamme elgen i Trøndelag, reagerte elgrøktere­n i Bygland straks:

– Dette er en elg som er veldig lik Orvar. Vi har et lite håp om at denne har en atferd som tyder på at den har vært mye med mennesker, sier Johansson.

Etter å ha lest artikkelen tok han kontakt med både Mattilsyne­t og viltnemnda i Trøndelag.

– Mattilsyne­t har utstedt en fellingsti­llatelse, men jeg har bedt om at en veterinær sjekker elgen med scanner. Alle tam-elger har en chip i nakken, forklarer Johansson.

Det var Sverre Dahlen Aspenes og kjæresten som oppdaget elgen i veikanten ved Torsbjørkd­alen i Meråker. Bildene viser Aspenes som både klapper og mater elgen.

– Det var veldig spesielt. Jeg har aldri opplevd noe lignende. Jeg ble nesten trygg på den. At jeg både fikk klappet og matet den, er litt surrealist­isk. Det var jo akkurat som om man stod der med en hest sier Aspenes til Fædrelands­vennen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJERSTI DENGERUD ?? Bildet av Sverre Dahlen Aspenes som klapper elgen i Meråker i NordTrønde­lag har vært i en rekke medier de siste dagene. Elgrøkter Per Johansson ved Elgtun i Bygland har et ørlite håp om at dette kan være den rømte tamelgen Orvar.
FOTO: KJERSTI DENGERUD Bildet av Sverre Dahlen Aspenes som klapper elgen i Meråker i NordTrønde­lag har vært i en rekke medier de siste dagene. Elgrøkter Per Johansson ved Elgtun i Bygland har et ørlite håp om at dette kan være den rømte tamelgen Orvar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway