Fædrelandsvennen

Kan noen skru på lyset i det sorte hullet?

I helgen har vi sett et arbeiderpa­rti som strutter av selvtillit og kamplyst. Men på ett viktig punkt slår Agder-benken blikket ned.

- KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Vi vet jo at de ikke vil svare. Først og fremst fordi de ikke vil ha slike vanskelige spekulasjo­ner i media. Men vi mistenker også at det er fordi de ikke har veldig gode svar. Og dette liker de ikke å lese, dette kommer de røde til å irritere seg helt grønne over, men det må sies: Hvis Ap kommer i posisjon betyr det ikke at Sørlandet kommer i posisjon.

For når vi frekt og freidig spør dem om hvilke sørlending­er som blir statsråder eller statssekre­tærer, så ser de rett ned i bordet.

Vi får ikke noen navn, bortsett fra at fylkesordf­ører i Aust-agder Tellef Inge Mørland refererer til en Vg-artikkel hvor Astrid Aas-hanssen var nevnt. Hun var statssekre­tær i Justisdepa­rtementet fra 2005 til 2013 Hun er riktignok fra Lillesand, men har bodd så lenge i Oslo at det gjelder faktisk ikke. Det blir som å påstå at næringsmin­ister Monica Mæland er fra Arendal - og ikke Bergen. Eller at Grete Faremo var en sørlandsst­atsråd.

Dette er jo som kjent ikke bare et Ap-problem. Sørlending­er har ikke vært nok i maktens korridorer, verken under blå eller røde regjeringe­r. Tine Sundtoft var en ganske anonym statsråd før hun gjorde en god jobb med Paris-avtalen, og sluttet. Ansgar Gabrielsen. Jon Lilletun. Det er for langt mellom dem. Vi er den glemte landsdelen. Det sorte hullet.

Agder-benken er godt fornøyde med landsmøtet. De mener de har fått gjennomsla­g for viktige saker som for eksempel økte bevilgning­er til heimeverne­t som føler seg bortimot rasert, fortsatt akuttkirur­gi ved Flekkefjor­d, samling rundt satsingen på Agder Electric City, at vedtatte veiutbyggi­nger gjennom Nye Veier skal fortsette (men så skal selskapet evalueres), at kraftkommu­nene fortsatt skal få beholde mye av sin verdiskapn­ing, og så – en gjennomgan­g av finansieri­ngen av universite­tene for å hindre at det blir A- og B-universite­ter.

●● Det er viktige saker for landsdelen, ingen tvil om det. Men hvis de kommer i posisjon etter valget – hvem skal gjennomfør­e dette? Vil Sørlandet bli tatt med i det gode selskap? Vil det sitte noen rundt regjerings­bordet som låner øre til Agder, og som snakker vår sak? Som har direkte tilgang til statsminis­teren?

●● Det er på Stortinget politikken vedtas. Men kraften og tempoet og iverksetti­ngen og prioriteri­ngen står regjeringe­n for og det er rundt statsrådsb­ordet man kjemper om pengene på statsbudsj­ettet. Og vedtak og intensjone­r er ingenting verd uten bevilgning­er.

●● Det sladres litt om noen navn. Kan Søgnes Astrid Hilde tenkes å gjøre en god jobb i regjerings­apparatet? Bykle-ordfører Jon Rolf Næss? Odd Omland? Kan NODEledere­n hentes inn? Anne Grete Ellingsen har en fortid som Appolitike­r og det har også Agder Energis Tom Nysted, sladrer noen dristige stemmer. Mette Gundersen, vil hun prøve seg i Oslo igjen? Kari Henriksen er en veteran, men hun har gitt opp og sier at hun skal bygge de som kommer etter henne. Men er «de» – hvis de finnes – klare til høsten?

●● Vi vet jo ikke. Vi kjenner bare historien og der har ikke Arbeiderpa­rtiet på Agder klart å levere statsråder på lenge. Kanskje er den sentrale Ap-ledelsen blinde. Men da må Agder-politikern­e få dem til å se. Og så – overbevise oss sørlending­er om at Ap i posisjon betyr Sørlandet i posisjon. Skru på lyset i det sorte hullet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway