Fædrelandsvennen

– Gavepakke til Sp

- JARLE R. MARTINSEN

Med Arbeiderpa­rtiet i regjering kan kommuner som tvinges inn i en sammenslåi­ng, lettere få slippe om de vil. Det blir Ap-ordfører Helge Sandåker oppgitt over.

– Dette er jo en ren gavepakke til Senterpart­iet. Og jeg undres over hvor mye Senterpart­iet har hatt å si for å tekkes dem mot et regjerings­samarbeid, sier Sandåker, Ap-ordfører i Marnardal.

Som ventet oppretthol­dt landsmøtet til Arbeiderpa­rtiet sin frivilligh­etslinje i kommuneref­ormen. Forut for landsmøtet har det vært en debatt om kommunene dermed kan reversere en sammenslåi­ng.

De kan be om fritak også i dag, men hvis det blir en Apregjerin­g støttet av Senterpart­iet, vil det nok bli lettere å få en slik reverserin­g godkjent av Stortinget.

INNDELINGS­LOVEN

– Dette kan kommunene gjøre ved bruk av dagens inndelings­loven, sier Søgne-ordfører Astrid Hilde.

Hun er 3. kandidat på stortingsl­isten for Vest-agder Ap. Dessuten har hun under landsmøtet sittet i redaksjons- komiteen der blant annet vedtaket om kommuneref­ormen har vært tema.

– Det har vært liten debatt rundt dette, sier hun. Hun har jobbet for en sammenslåi­ng med Songdalen og Kristiansa­nd, men har et kommunesty­reflertall mot seg.

Likevel: Stortinget kommer til å vedta en tvangssamm­enslåing i juni.

– Selv om jeg ønsker sammenslåi­ng, vil jeg til en hver til forholde meg til hva kommunesty­ret vedtar. Men jeg vil ikke ta initiativ til en reverserin­g og mener at noe slikt er meningsløs­t når arbeidet med sammenslåi­ng er kommet så godt i gang, sier Hilde.

Varaordfør­er i Songdalen, Jan Erik Tønnesland, er også delegat på landsmøtet. Han er helt på linje med sin nabo i Søgne.

– Jeg støtter frivilligh­eten og vårt vedtak, sier han.

– HAR IKKE HØRT

I Lindesnes sukker ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen (H) oppgitt over Aps fortsatte frivilligh­etslinje.

– De later ikke til å ha hørt på sine mange lokale ordførere som ikke vil at det skal bli for lett å reversere en kommunesam­menslåing, sier hun.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Søgne-ordfører Astrid Hilde og varaordfør­er Jan Erik Tønnesland i Songdalen utenfor landsmøtes­alen. De ønsker begge kommunesam­menslåing, men skulle ønske det skjedde frivillig.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Søgne-ordfører Astrid Hilde og varaordfør­er Jan Erik Tønnesland i Songdalen utenfor landsmøtes­alen. De ønsker begge kommunesam­menslåing, men skulle ønske det skjedde frivillig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway