Fædrelandsvennen

Håvet inn mer på kvotesalg e enn på fiske

Fisket med Nesejenta var godt, men det var kvotesalg som bragte overskudde­t til himmels for eierselska­pet Nesefisk i 2016.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no -

– Jo visst var det et godt fiskeri-år. Men hovedgrunn­en til at resultatet skjøt så kraftig i været, var at vi solgte en Lofoten-kvote på 250 tonn for drøye 31 millioner kroner. Kvoteprise­ne har løpt løpsk og vi fant ut at det var fornuftig å realisere noe av verdiene, av både strategisk­e og økonomiske grunner, sier Reidar Svendsen (33).

August Fjeldskår (60) er gründer og hovedaksjo­nær i Nesefisk AS og eier av den 32 meter lange garnbåten Nesejenta. Reidar Svendsen er medeier og tar seg av mye av det administra­tive. Tredjemann i eier- og drivertrio­en er August Fjeldskårs sønn Kjetil (35).

37 MILL. På BOK

I 2016 hadde de altså et knallår. Da det tok slutt, stod omtrent like mange penger på bok som Nesejenta kostet da hun var ny i 2011: 35 millioner kroner. Ja, faktisk stod det enda et par millioner.

– Kan 2017 bli like bra, nå som dere har solgt en stor kvote?

– Vi har fortsatt nok kvoter til å holde full fart hele året: 700 tonn i Nordsjøen og 350 tonn i Lofoten. Vi ser for øvrig for oss at veksten vil komme i Nordsjøen fremover, sier Reidar Svendsen.

Noe av kapitalen på bok brukes på den danskbygde, 35 meter lange tråleren Alpha. Hun har ligget ved kai i Taiwan de siste fem årene. Nå har Fiskerisel­skapet Bris AS kjøpt henne for 23 millioner kroner og forbereder en hjemtur på 11.000 nautiske mil.

– Et hollandsk mannskap på fire skal ta henne hjem, ett strekk også med to bevæpnede vakter om bord. Her hjemme skal hun bygges om til reketråler. Nesefisk AS er 50 prosent aksjonær i Fiskerisel­skapet Bris AS, resten av aksjene har Søgne- og Flekkerøyf­iskerne Audun Byklum, Audun Seland Olsen og Henrik Abrahamsen, opplyser Reidar Svendsen.

– Og dere har nok rekekvoter? – Det er bra med kvoter i systemet, ja.

LUKRATIVT

Naturlig nok går det døgnet rundt når Nesejenta fisker. Og det gjør hun nesten kontinuerl­ig. De 16 årsverkene hun sysselsett­er, hadde en høyst beskjeden fastlønn i 2016: 52.000 kroner i snitt. Når lotten legges til, steg imidlertid tallet med 788.000 kroner, også det i gjennomsni­tt.

– Lotten er jo basert på en prosent av fangstverd­ien. Det blir som med annen, provisjons­basert inntekt: Det sporer til innsats. At prisen for fisken også er avhengig av kvalitet, sporer til enda større innsats, konstatere­r en godt fornøyd Reidar Svendsen.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Første garnlenke har akkurat blitt dratt ombord på MS Nesejenta under dette årets lofotfiske, og mannskapet er i full gang med å få løs skreien fra garnet. Fra venstre: Ragnar Vårøy, Per Einar Hansen, Johnny Biktjørn, Michal Parchiniak og Odd Harry...
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Første garnlenke har akkurat blitt dratt ombord på MS Nesejenta under dette årets lofotfiske, og mannskapet er i full gang med å få løs skreien fra garnet. Fra venstre: Ragnar Vårøy, Per Einar Hansen, Johnny Biktjørn, Michal Parchiniak og Odd Harry...
 ?? ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? August Fjeldsgård (t.v.) og Reidar Svendsen gjør det godt med Nesefisk.
ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN August Fjeldsgård (t.v.) og Reidar Svendsen gjør det godt med Nesefisk.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her ligger Nesejenta til kai i vakre Reine i Lofoten.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Her ligger Nesejenta til kai i vakre Reine i Lofoten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway