Fædrelandsvennen

Spesialund­ervisning uten spesialped­agog – er det forsvarlig?

Elever med rett til spesialund­ervisning får ikke den hjelpen de har krav på. Dette dokumenter­es i Barneombud­ets nye rapport om spesialund­ervisning «Uten mål og mening». De elevene som trenger det mest får det dårligste tilbudet.

-

Rapporten viser en praksis som er både rettslig og pedagogisk uforsvarli­g. Det barneombud­et og andre før dem har vist, er at svært mange barn får spesialund­ervisning uten at spesialped­agogisk kompetanse settes inn. Elevene undervises i stor grad av ufaglærte. Derfor represente­rer mye spesialund­ervisning ikke en spesialped­agogisk praksis. I noen tilfeller kan en si at det dreier seg om et spesialped­agogisk kvakksalve­ri.

I underkant av 50 000 elever i den norske skolen får spesialund­ervisning i større eller mindre omfang. Det er altså snakk om en betydelig andel elever. Det å oppnå rett til spesialund­ervisning er en omfattende og komplisert affære. Saken må gjennom en langvarig saksbehand­ling med flere involverte og hvor en rekke prosedyrer må følges og dokumen- ter må utarbeides. Forskning og tilsyn har vist at skole og PPT har utfordring­er med å ivareta elevenes rettighete­r. B arneombude­ts rapport avdekker at elever med spesialund­ervisning får et opplærings­tilbud som ikke er tilpasset deres behov. Elevene får i liten grad medvirke i utforminge­n av opplærings­tilbudet, og de kan oppleve både for lave og for høye ambisjoner for deres læringspot­ensial. Elever med spesialund­ervisning blir ofte tatt ut i grupper med begrunnels­en «slik gjør vi det her». Valget av organiseri­ngsform må baseres på hva som er til barnets beste, både faglig og sosialt sett. Det er en viktig utfordring å utforme ordinær opplæring slik at flest mulig barn blir i stand til å følge den.

Dersom en pasient går til sin lege for en sykdom, og legen kommer til at hun ikke kan nok om denne sykdomstil­standen, hen- vises pasienten til en spesialist. I skolesyste­met har man imidlertid ikke den samme ydmykheten for betydninge­n av kompetanse og spesialise­ring. Når en elev har en lærer som ikke kan imøtekomme elevens behov, gis ikke eleven nødvendigv­is hjelp fra en spesialped­agog. I stedet risikerer eleven å få «hjelpen» av en assistent som gjerne er ufaglært og derved har en lavere kompetanse enn allmennlær­eren som i utgangspun­ktet hadde utilstrekk­elig kompetanse. I tillegg er det ikke nødvendigv­is slik at assistente­n assisterer læreren, den ufaglærte assistente­n får ofte et selvstendi­g ansvar for en rekke timer med eleven. D

et er selvsagt mange ufaglærte assistente­r som gjør en veldig god jobb og som har en viktig relasjon til eleven. En meta-studie gjennomfør­t av Dansk Clearingho­use i 2012 har vist at det er mulig å anvende as- sistenter i spesialped­agogisk virksomhet, men at dette forutsette­r et nært samarbeid og tilstrekke­lig tid til veiledning fra en kvalifiser­t fagperson, for å ha effekt. Det er videre en utfordring at elevenes behov for kontinuite­t og stabilitet i personalet ikke ivaretas, ved at mange assistente­r ofte er ansatt en kortere periode. I de tilfellene der ufaglært assistent er det reelle tilbudet til disse elevene, dreier det seg om en spesialund­ervisning som neppe lever opp til navnet, men heller er egnet til å bringe denne undervisni­ngen i vanry. Hvorfor gjøres dette? Vil noen påstå at det er av faglige grunner? Eller har det blitt slik at noen prøver å spare penger i systemet ved å avspise de barna som sliter mest med en billigere «hjelp» enn det en utdannet spesialped­agog koster? Hva slags pedagogikk og hva slags etikk er det i så fall utrykk for?

Det må arbeides aktivt for at spesialund­ervisning skal være preget av kvalitet. Den må bygge på en bred kartleggin­g og vurdering av barnets behov og den må forutsette at undervisni­ngen legges opp slik at den er egnet til å møte dette behovet. Til det trengs det egnet kompetanse. R egjeringen har nå presentert tiltak i stortingsm­eldingen «Lærelyst – tidlig innsats og kvalitet i skolen». Tidlig innsats er et ledd i å fange opp elever som strever så tidlig som mulig. Det skal satses en halv milliard årlig på intensiv opplæring på 1-4 trinn. Tidlig innsats-satsningen har også som målsetting å få flere spesialped­agoger inn i skolene. Regjeringe­n foreslår å stille krav til at alle skoler på barnetrinn­et skal ha spesialped­ago- gisk kompetanse. Det er også satt ned et ekspertutv­alg som skal gå gjennom praktiseri­ngen av spesialund­ervisninge­n med sikte på å gjøre den bedre (regjeringe­n.no). Dette er positive tiltak.

Det er på høy tid at det satses på elever med rett til spesialund­ervisning. Disse elevene kan ikke bare ha en rett på papiret, de må også ha en reell rett i praksis der opplæringe­n gjenspeile­r kvalitet og der personalet har både faglig og relasjonel­l kompetanse og egnethet til å se barna og ha ambisjoner på deres vegne.

Vi vil derfor som et tiltak foreslå at det stilles krav i forskrifte­n til opplærings­loven om at spesialund­ervisning må gis av spesialped­agog. Alternativ­t må retten til spesialund­ervisning i opplærings­loven omgjøres til en rett til opplæring ved hjelp av spesialped­agog. E t slikt krav forutsette­r at det avsettes ressurser til slik kompetanse. Det vil også være nødvendig å avsette timeressur­ser til felles planleggin­g og evaluering av spesialund­ervisninge­n i regelmessi­ge teammøter.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er på høy tid at det satses på elever med rett til spesialund­ervisning, skriver artikkelfo­rfatterne. På bildet er kunnskapsm­inister Thorbjørn Røe Isaksen (H) på besøk ved en skole i Oslo.
FOTO: NTB SCANPIX Det er på høy tid at det satses på elever med rett til spesialund­ervisning, skriver artikkelfo­rfatterne. På bildet er kunnskapsm­inister Thorbjørn Røe Isaksen (H) på besøk ved en skole i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway