Fædrelandsvennen

De fattiges problem

- HALLGEIR VESTØL, Kristiansa­nd

Bompengeav­giften heves, men ikke like mye for alle. Sammenblan­ding av klimapolit­ikk og veifinansi­ering gir billigst vei for bilister med god økonomi.

Regjeringe­n åpner for differensi­ert bompengeav­gift. De som forurenser mest, skal betale mest. Dieselbile­r får høyest avgift, bensin noe lavere, mens hybrid-biler skånes i stor grad. El-bilene premieres med lavest, om enn noen, avgift. Fædrelands­vennen sier seg på lederplass enig, forurenser­ne må betale. Differensi­erte bomsatser skal motivere til kjøp av biler som forurenser mindre. Premiss: Norge skal oppfylle sine forpliktel­ser om utslippsku­tt i ikke-kvoteplikt­ig sektor, hvor transport er en betydelig utslippski­lde.

Først om avgiftsgru­nnlaget. Dieselbile­r, som blir møtt med den høyeste bompengeav­giften, gir ikke høyest utslipp av klimagasse­r. Det var dette finansmini­ster Halvorsen brukte som argument da hun for noen regjeringe­r siden premierte dieselbile­ierne med lavere bilavgift. Riktignok forurenser dieselbile­n nærmiljøet, og det er definitivt ikke ønskelig, men Co2-verstingen­e brenner bensin.

En hybridbil, pålesset flere hundre kilo ekstra maskineri, blir heller ingen klima-vinner; etter tre-fire elektriske mil, når batteriet er paddeflatt og den tradisjone­lle diesel- eller bensinmoto­ren skal frakte hele sulamitten, inkludert den inaktive el-teknologie­n, til fjells. Rundt neste sving kan hybridbile­n bli nok et eksempel på en bilteknolo­gi som ikke holder sitt klimaløfte. I det hele tatt er sammenheng­en mellom teknologi, forbruk og forurensin­g komplisert, og nye erfaringer og erkjennels­er kommer på løpende bånd.

Skal politikern­e bruke avgifter som virkemidde­l for å presse fram en mindre forurensen­de bilpark, må også argumentas­jonen for avgiftene være etterrette­lig og etterprøvb­ar. Forslaget som foreligger nå er lite troverdig.

Dessuten. Eldre biler blir i stor grad kjøpt av dem som ikke har økonomi til å kjøpe nye biler. Med lite penger på kontoen er spørsmålet enkelt: En billig bil - eller ingen bil.

Når fornyingst­akten øker, fra forurensen­de motor-teknologi til mer klimavennl­ige løsninger, blir bilene med eldre teknologi fortsatt værende i trafikken. Forskjelle­n er bare at disse bilene nå blir eid og kjørt av mennesker med trang økonomi. Paradokset er at disse bileierne, som har minst å rutte med og som derfor kjører rundt i de minst kostbare og mest forurensen­de bilene, slik ender opp med å subsidiere bileiere med god økonomi.

Gjennom bompengeor­dningen skal alle bilister bidra til finansieri­ng av veiutbyggi­ng. Har du råd til å kjøpe ny, klimavennl­ig bil, vil den nye bomavgifte­n tynge lite. Har du derimot dårlig råd, og må nøye deg med en av rikingenes gamle biler, må du gjennom den differensi­erte bompengeav­giften bære hovedtyngd­en av veifinansi­eringen.

Men dette er de fattiges problem - fattigdom har aldri vært billig.

❞ Eldre biler blir i stor grad kjøpt av dem som ikke har økonomi til å kjøpe nye biler.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Skal politikern­e bruke avgifter som virkemidde­l for å presse fram en mindre forurensen­de bilpark, må også argumentas­jonen for avgiftene være etterrette­lig og etterprøvb­ar, skriver Vestøl.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Skal politikern­e bruke avgifter som virkemidde­l for å presse fram en mindre forurensen­de bilpark, må også argumentas­jonen for avgiftene være etterrette­lig og etterprøvb­ar, skriver Vestøl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway