Fædrelandsvennen

Retten til nærskole undergrave­s

-

Samlokalis­ering av elever fra 1.-3. trinn ved Vågsbygd skole til Åsane skole er nå i full gang.

●● Skoleadmin­istrasjone­n er så ivrige på dette sparetilta­ket at det går over stokk og stein, både med trafikksik­kerhet for barna og sannsynlig­vis også i forhold til opplærings­lovens regler. Det som skjer er at retten til å gå på en nærskole undergrave­s. I Oppvekstst­yrets møte f.k. mandag kommer dette opp som en hastesak, med forslag om å godkjenne sikring av en høyst usikker skolevei for å fatte vedtak om trinndelin­g ved de to skolene med tanke på skolestart i år. Det betyr at 6til 8-åringer skal sendes i vei fra Augland og Kjerrheia til Åsane skole. Nærskole blir fjernskole. Og skoleveien blir en daglig engstelse for barn og foreldre.

Forslaget er at atkomst til Åsane skole langs Broveien, som i dag ikke har fortau, skal sikres med ulike lappverkst­iltak. Dette advarer Trygg Trafikk mot i en fersk uttalelse. Vinninga kan fort gå opp i spinninga med denne typen rasjonalis­eringer for å spare penger på kort sikt. Store utbygginge­r i det sentrale Vågsbygd vil om kort tid øke behovet for nærskole nær Augland og Lumber. Retten til nærskole er nedfelt i lov. Forsker Merete Meidell tar doktorgrad i straffepro­sess på dette temaet. Hun sier til Forskning.no at en lovstridig praksis utvikler seg i kommunene kapasitets­problemer ved den nærmeste skolen i praksis ser ut til å slå i hjel hensynet til barnas beste. Også klageinsta­nsene bygger på et syn om at barna i stedet for å gå på nærmiljøsk­olen kan sendes til en annen skole i umiddelbar nærhet. Det er imidlertid ikke slik at lovgiver har satt økonomiske hensyn høyere enn hensynet til barna. Kommunene har ikke en slik handlefrih­et. Til tross for dette er det barna som taper i praksis, sier Meidell.

Forskeren mener at kommunene har feiltolket loven gjennom mange år. Kanskje er det nettopp det vi ser i praksis i Vågsbygd når nærskolere­tten druknes i andre skolepolit­iske beslutning­er. HALVOR FJERMEROS, bystyrepre­sentant Rødt

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway