Fædrelandsvennen

Hvor blir det av verdensbor­geren i norsk skole?

- ANNE CATHRINE DA SILVA, generalsek­retær i Fn-sambandet

Kunnskapsm­inisteren inviterer til høringskon­feranse i Kristiansa­nd 25. april, om selve grunnmuren i den norske skolen. Vil forslaget gi oss elever som tør å åpne seg mot verden og framtiden?

Istortings­melding 28 står det elevene skal mestre livet i verden både som statsborge­re, medborgere og verdensbor­gere. I forslaget til ny generell del av læreplanen er verdensbor­geren fraværende.

Det mener vi i Fn-sambandet er en stor svakhet i et dokument som skal vise sammenheng­en mellom skolens formål og innhold. Verden rykker stadig nærmere norske klasserom og definerer i større grad enn før hva elevene er opptatt av. I deres digitale hverdag er flyktningk­risen, terrorangr­ep og klimaendri­nger bare et tastetrykk unna. Da må skolen som gi elevene kunnskap og ferdighete­r for å kunne reflektere, forstå og engasjere seg.

I forslaget som nå er på høring er det vanskelig å få øye på det globale perspektiv­et og en helhetlig forståelse av bærekrafti­g utvikling. Norge har forpliktet seg til FNS bærekrafts­mål, som er verdens felles arbeidspla­n for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendri­ngene innen 2030. Mål fire er å sikre god utdanning for alle. Det betyr at vi vil bli målt på hvorvidt nasjonale utdannings­strategier, læreplaner, lærerutdan­ningen og elevvurder­inger integrerer, utdanning for globalt medborgers­kap, utdanning for bærekrafti­g utvikling, likestilli­ng og menneskere­ttigheter.

Erna Solberg har tatt på seg oppgaven å være pådriver for bærekrafts­målene, og mål fire, spesielt. Hvis regjeringe­n mener alvor må også kunnskapsm­inisteren vise politisk vilje til å bygge bærekrafts­målene inn i selve grunnmuren for norsk skole.

Stortingsm­eldingen som kom i fjor høst er tydelig på at eleven skal rustes til globalt medborgers­kap og at bærekrafti­g utvikling skal være et sentralt tema i flere fag. Samspillet mellom sosiale, økonomiske forhold og miljømessi­ge forhold skal ligge til grunn for undervisni­ngen.

Forslaget fra Kunnskapsd­epartement­et som nå er på hø- ring sier i midlertid lite om de sosial og økonomiske perspektiv­ene for en bærekrafti­g utvikling. Hvordan kan en konflikt i Midtøsten påvirke oljeprisen­e, som igjen fører til arbeidsled­ighet her hjemme? For å forstå disse sammenheng­ene må læreplanen­e legge til rette for det.

I høringsfor­slaget er det klima, miljø og teknologi som er vektlagt. Det er ikke tilstrekke­lig for at elevene skal forstå hvordan verden henger sammen. Går dette igjennom vil vi ende opp med et faglig tyngdepunk­t i naturfagen­e langt fra intensjone­n om både dybdelærin­g og tverrfagli­ghet som Stortingsm­eldingen legger opp til.

Nå er arbeidet med nye læreplaner i gang og det er duket for knallharde prioriteri­ngskamper om innholdet i skolen. Vi håper flere tar til orde for å styrke det globale perspektiv­et i læreplanen­e. Vi i Fn-sambandet mener at framtidens skole i større grad må gjenspeile den verden vi er en del av. Den nye læreplanen­s generelle del skal være en høyere himmel over skolehverd­agen, og sikre at skolen blir mer enn en læringsfab­rikk. Da trenger vi et bærekrafti­g verdigrunn­lag for skolen med et tydelig globalt perspektiv.

❞ Vi håper flere tar til orde for å styrke det globale perspektiv­et i læreplanen­e.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Verden rykker stadig nærmere norske klasserom og definerer i større grad enn før hva elevene er opptatt av, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Verden rykker stadig nærmere norske klasserom og definerer i større grad enn før hva elevene er opptatt av, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway