Fædrelandsvennen

Bernander og Foss om regional utvikling

- Arendal Kristiansa­nd

At Ingunn Foss mener at fylkeskomm­unen ikke trenger midler til regional utvikling eller har noen vesentlig betydning for samfunns- og næringsutv­iklingen i nærområdet, får kommuner, næringsliv og velgere bare ta til etterretni­ng.

●● Men jeg underes over at Mattias Bernander har samme holdning. De to årene vi har vært sammen i fylkesting­et har jeg opplevd han som en offensiv konstrukti­v bidragsyte­r i fylkeskomm­unenes arbeid for god regional utvikling. Og vi har ved flere anledninge­r sammen bevilget betydelige summer til en rekke tiltak der fylkeskomm­unen bidrar vesentlig til den regionale utviklinge­n, og vi får gode tilbakemel­dinger på fylkeskomm­unens rolle. Sammen har vi til og med foreslått betydelige økninger på budsjettpo­ster som brukes til et bredt spekter av regionale utviklings­tiltak. Delvis fordi den statlige bevilgning­en er blitt betydelig redusert og delvis fordi behovet for fylkeskomm­unale bidrag til omstilling, utvikling og innovasjon i næringsliv og kommuner øker jevnt.

For fylkeskomm­unen vil være en drivkraft for utvikling og våre initiativ og vår bruk av regionale utviklings­midler har satt i gang flere viktige samarbeids­prosjekter og tiltak for landsdelen basert på regionplan Agder. Bla.:

Virkemidle­r for regional forskning og innovasjon (VRI), Klyngedann­elsene GCE NODE, NCE Eyde, Arena USUS, DIGIN nettverket og flere pt mindre klynger. Vekst og omstilling Agder, Olympiatop­pen Sør, Klimapartn­ere, samarbeids­avtale med UIA for utvikling av Centre for Advanced Studies in Regional Innovation Strategies (RI). I tillegg brukes disse midlene aktivt som bidrag for å kunne realisere prosjekter i regi av kommuner og Innovasjon Norge.

De siste årene har regjeringe­n foreslått betydelige kutt i disse midlene og fylkeskomm­unen har forsøkt å kompensere for disse kuttene. Men kombinert med reduksjon også i de andre overføring­ene vil det være svært utfordrend­e for fylkeskomm­unen å fortsette med å kompensere for regjeringe­ns manglende vilje til satsning på regional utvikling. Nå forventer vi at regionrefo­rmens signaler om økt fokus på regional utvikling vil føre til at vi også gis midler til å ivareta vårt ansvar som regional utvikler på en offensiv og god måte.

For Agder skal ligge i front, og den utfordrend­e situasjone­n vi fortsatt har for næringsliv­et i Agder krever økt bidrag fra det offentlige. Vi vil fortsatt være pro-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway