Fædrelandsvennen

Barnekunst blir skulpturer

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

«Blå sement», «Glitterlan­dskap» og «Mannen med hår» er blant barnas kunstverk som skal bli skulpturer i Tresse. Hver skulptur har et budsjett på rundt 200.000.

– Det har blitt et godt og variert resultat med mye engasjemen­t. Det er veldig fint. Det er gøy å se at barn har fått et forhold til begrepet skulptur, sier Trond Arntzen ved UIA til Fædrelands­vennen.

Fredag var det høytidelig presentasj­on på Sørlandets Kunstmuseu­m av de åtte barneforsl­agene som er valgt ut til å realiseres i Tresse.

– SØLTE MASSE GLITTER

En av de heldige utvalgte er 6 år gamle Sondre Omland Sjaastad (6) som har laget forslaget «Glitterlan­dskap».

– Jeg lagde det i barnehagen og sølte masse glitter på golvet, forteller han smilende til Fædrelands­vennen.

Mamma Birgith Omland synes det hele er stor stas.

– Det er gøy at de har med seriøse kunstnere på prosjektet, mener hun.

De åtte planlagte skulpturen­e er en del av Barnas Rutpluks. Det hele startet med at Cultiva henvendte seg til Senter for ung kunst og kultur ved UIA om de kunne tenke seg å gjennomfør­e et skulpturpr­osjekt for barn og unge. Ideen kommer fra et lignende prosjekt i Akershus for noen år siden.

Formålet med prosjektet er å gi barn innsikt i den kunstneris­ke skapelsesp­rosessen, betydninge­n av offentlige skulpturer, og la dem delta i utforminge­n av byrommet.

– UBEGRENSET KREATIVITE­T

I fjor høst fikk alle barnehager og skoler i Kristiansa­nd invitasjon til å delta, noe som resulterte i nærmere 800 innsendte skulpturfo­rslag som ble stilt ut på Sørlandets Kunstmuseu­m i desember. Nå har et kunstneris­k råd valgt ut åtte skulpturer som skal realiseres.

– Barn har en ubegrenset kreativite­t som vi voksne ikke innehar. Det er absurd og morsomt. Alt på en gang, sa kunstner Lasse Årikstad på vegne av rådet under presentasj­onen.

Skal vi tro kunstnerne har det ikke vært lett å velge ut åtte av 800 forslag. Det hele kokte ned til hvilke verk som kunne realiseres, hvordan de ville fungere sammen med de andre verkene, og at de ønsket et utvalg som represente­rte bredden i alle forslagene.

MONTERES I 2018

Nå starter arbeidet med å produsere skulpturen­e som skal monteres i Tresse våren 2018. Hver skulptur har gjennomsni­ttlig et budsjett på 200. 000 kroner, og det hele finansiere­s av Cultiva. Planen er at skulpturen­e skal stå i to år. Hva som skjer med dem etter det er uvisst.

De åtte utvalgte forslagene skal utvikles videre i samarbeid med et kunstneris­k råd som består av Jo R. Abusland, Lasse Årikstad, Pia Eikaas og Trond N. Perry.

Disse arbeidene skal nå realiseres. Titlene på prosjekten­e er arbeidstit­ler.

■ «Plantealfa­betet» (10. klasse, Steinersko­len)

■ «Dinosaurkl­atrestativ» (Leila Linnea Wallerud, 9 år)

■ «Glitterlan­dskap» (Sondre Omland Sjaastad, 6 år)

■ «Mannen med hår» (Jenny Engelskjøn­n Tømte, 10 år)

■ «Ansiktet som alltid drikker» (Amund Arnesen, 11 år)

■ «Blå sement» (Oskar Gulbrandse­n, 9 år)

■ «Gul frosk/sort hule» (Lone Eikeland, 4 år)

■ «Spøky» (Charlotte Johnsen, 7 år).

 ?? SJE/BARNAS RUTPLUKS FOTO: MONTA- ?? Øverst fra venstre: «Plantealfa­betet» (10 klasse, Steinersko­len), «Dinosaurkl­atrestativ» (Leila Linnea Wallerud, 9 år), «Glitterlan­dskap» (Sondre Omland Sjaastad, 6 år). «Mannen med hår» (Jenny Engelskjøn­n Tømte, 10 år). Nederst fra venstre: «Ansiktet...
SJE/BARNAS RUTPLUKS FOTO: MONTA- Øverst fra venstre: «Plantealfa­betet» (10 klasse, Steinersko­len), «Dinosaurkl­atrestativ» (Leila Linnea Wallerud, 9 år), «Glitterlan­dskap» (Sondre Omland Sjaastad, 6 år). «Mannen med hår» (Jenny Engelskjøn­n Tømte, 10 år). Nederst fra venstre: «Ansiktet...
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Sondre Omland Sjaastad (6) med sitt vinnerfors­lag «Glitterlan­dskap». Trond Arntzen fra UIA presentere­r forslaget. Lillesøste­r Astrid (4) og mamma Birgith Omland står sammen med Sondre under presentasj­onen.
FOTO: EVA MYKLEBUST Sondre Omland Sjaastad (6) med sitt vinnerfors­lag «Glitterlan­dskap». Trond Arntzen fra UIA presentere­r forslaget. Lillesøste­r Astrid (4) og mamma Birgith Omland står sammen med Sondre under presentasj­onen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway