Fædrelandsvennen

Film er best på Internett

Det morsomste med film er ikke nødvendigv­is å se film.

- FILMANMELD­ER roysobstad@gmail.com

Åvære filmintere­ssert handler om mye mer enn bare å glo. En stor del av moroa er å sette seg inn i hvordan filmene du liker er blitt til og hva andre har fått ut av å se dem. Og for den slags er det ingenting som kan konkurrere med Internett.

Her er en håndfull eksempler på hvilke gleder som finnes der ute.

Filmnyhets­siden Empi

re: Det finnes et utall sider som leverer filmnyhete­r og -anmeldelse­r, men engelske Empire er og blir blant de mest velskrevne og pålitelige. Jevnlige besøk på empireonli­ne.com holder deg oppdatert på hva som skjer innenfor mainstream­en.

Roger Eberts «Great

Movies»: Da amerikansk­e Roger Ebert døde i 2013, var han verdens mest kjente filmkritik­er. Og det var ikke bare fordi han hadde sitt eget tv-program. Få kunne som Ebert sable ned en skikkelig møkkafilm – en av bøkene hans heter «I Hated, Hated, Hated This Movie» – og, vel så viktig, ingen skrev bedre eller mer følsomt om filmene som fortjente det. Bare sjekk ut «Great Movies»-spalten på rogerebert.com. Du kommer til å ville se filmene til Herzog, Malick og Ozu, du også.

Youtube-kanalen «Every Frame a Painting» : Har det noen gang slått deg at du kan nynne temaene til både «Star Wars» og «Indiana Jones», men er ute av stand til å huske musikken fra en eneste nyere amerikansk «blockbuste­r»? På «Every Frame a Painting» ligger et videoessay som forklarer hvorfor. Der kan du også – på helt smertefrit­t vis via velvalgte filmklipp – lære om hvordan Coen-brødrene regisserer dialog og Akira Kurosawa skapte bevegelse i bildene sine. Gjør et søk på Youtube.com.

●● Podkasten «Filmfrelst»: Undertegne­de er ikke veldig glad i det halv-akademiske språket som preger norske Montages.no, men skribenten­es kunnskap, formidling­strang og kjærlighet til filmmediet er ikke til å ta feil av. Og aldri kommer dette tydeligere fram enn i podkasten deres: Opplysende og underholde­nde om klassisk og ny film om hverandre.

●● Fem filmer av Andrej Tarkovskij: Selvsagt ligger det også ubegrensed­e mengder med film på nettet. En god del kan man til og med se uten å føle seg som en simpel kriminell. Ta for eksempel de vakre, visjonære og absolutt helt essensiell­e filmene til sovjetruss­iske Andrej Tarkovskij: Flestepart­en av dem kan du se helt lovlig og helt gratis via Opencultur­e.com.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? Andrej Tarkovskij.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS Andrej Tarkovskij.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway