Fædrelandsvennen

Krever tall om barn som fratas mamma eller pappa

- TEKST: ROALD ANKERSEN TEKST:

Stortingsp­olitikere reagerer sterkt på at Nina Baadstøs barn straffes økonomisk samtidig som de fratas pappa. De krever å få tall på hvor mange barn som har det slik i Norge.

Kari Henriksen (Ap) setter store spørsmålst­egn ved hvorfor Justisdepa­rtementet ikke har prioritert å hente ut statistikk på hvor mange norske barn som har en av foreldrene utvist. Hun reagerer også på at Barneombud­et i flere år har bedt Justisdepa­rtementet om samme oversikt, uten å få den.

– Dette er et politisk spørsmål, så det at vi ikke har slike tall, må justismini­steren kunne grunngi. Det er bare for ham å be UDI om disse tallene, så bør de kunne komme men dem, sier stortingsp­olitikeren.

Henriksen vil nå stille spørsmål til justismini­ster Per-willy Amundsen, enten i Stortinget­s spørretime eller skriftlig, om han er kjent med at man ikke har tall på hvor mange barn det gjelder, og hva han vil gjøre med det.

Ninas Baadstøs samboer Hadi Wahedi ble utvist fra Norge for nesten fire år siden på grunn av problemer knyttet til hans identitet. Siden har parets to små barn levd uten sin far. De har kontakt via videosamta­ler på ipaden og ferier når økonomien en sjelden gang tillater det.

Da Wahedi søkte om familiegje­nforening mente Nav at det ikke hadde skjedd noe samlivsbru­dd, og stanset all utbetaling til Baadstø fikk som enslig forsørger. Småbarnsmo­ra mistet dermed 10.000 kroner i måneden. Nav forlangte samtidig at hun måtte betale tilbake 130.000 kroner. Konsekvens­ene er at barna lever i fattigdom og uten sin far.

Hvor mange barn som har det slik i Norge, er det ingen som kan svare på.

– Det er viktig å få vite hvorfor man ikke har tallene, og det er helt uholdbart å ikke kunne få svar på det, sier hun.

Fædrelands­vennen har tidligere vært i kontakt med Justisdepa­rtementet for å få ut tallene, men ble da henvist til Utlendings­direktorat­et (UDI). UDI på sin side hevder de ikke har kapasitet til å sjekke dette.

– Det er underlig at justismini­steren synes å være så lite interesser­t i å få fakta på bordet når det gjelder statens ansvar for å oppfylle internasjo­nale konvensjon­er vi er bundet av. I dette tilfellet barnekonve­nsjonen og hensynet til barns beste, sier Henriksen.

Nyvalgt nestleder i KRF Kjell Ingolf Ropstad synes det er helt urimelig at barna til Nina Baadstø straffes dobbelt. Han mener også at tall må på bordet, og ville også etterlyse statistikk­en.

– Vi kan ikke både utvise en far til et område med en helt annen økonomisk virkelighe­t, og samtidig forvente at han skal forsørge sine barn i Norge fullt ut. Regelverke­t må henge sammen, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Han er nyvalgt nestleder i Kristelig Folkeparti og stortingsr­epresentan­t for Aust -Agder.

Ropstad synes barna rammes for hardt.

– Her blir barna dobbelt straffet. De splittes fra den ene forelderen samtidig som familiens økonomi rammes hardt. Det er urimelig, sier Ropstad. Han mener det bør kunne utvises skjønn i denne saken.

Kristelig Folkeparti har fremmet lovendring­sforslag til Stortinget som kan gjøre det mulig for Utlendings­direktorat­et (UDI) å idømme andre straffer enn utvisning i tilfeller der barn og andre uskyldige tredjepers­oner rammes hardt. Han nevner for eksempel bot eller karantenet­id før man kan få permanent opphold og statsborge­rskap.

– Brudd på Utlendings­loven må reageres på, men å splitte familier og skille barn fra sine foreldre bør unngås, mener Ropstad.

 ??  ??
 ?? FOTO: FRANK MERSLAND ?? Kari Henriksen vil stille spørsmål til justismini­ster Per-willy Amundsen om barn som lever med en av foreldrene som er utvist.
FOTO: FRANK MERSLAND Kari Henriksen vil stille spørsmål til justismini­ster Per-willy Amundsen om barn som lever med en av foreldrene som er utvist.
 ?? FÆDRELANDS­VENNEN 29.04.17 ??
FÆDRELANDS­VENNEN 29.04.17

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway