Fædrelandsvennen

Støre-flertall for sjette måned på rad

- NTB

For sjette måned på rad er det flertall for et regjerings­skifte, viser gjennomsni­ttet av meningsmål­ingene i april.

Opposisjon­en ville fått 91 mandater og klart flertall på Stortinget dersom det hadde vært valg nå. Det viser gjennomsni­ttet av åtte nasjonale meningsmål­inger fra april som Poll of polls har beregnet.

Dagens flertall med Høyre, Fremskritt­spartiet, Venstre og KRF har ikke hatt flertall på gjennomsni­ttet av meningsmål­ingene siden oktober i fjor.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ville kunnet danne regjering med støtte fra Senterpart­iet og SV (89 mandater) eller med Senterpart­iet og KRF (90 mandater) gitt et stortingsv­alg på linje med gjennomsni­ttet i april.

HALVT år MED AP-FALL

For strategene i Arbeiderpa­rtiet må det likevel være et tankekors at Ap har hatt en fallende kurve det siste halve året. Oppslutnin­gen i april endte på 31,7 prosent. Det er 0,8 prosentpoe­ng lavere enn i mars, og ned 4,9 prosentpoe­ng fra oktober i fjor.

Flertallet berges med god margin av Senterpart­iet i rask vekst og av at SV ser ut til å ha stabiliser­t seg over sperregren­sen. Med en oppslutnin­g på 12,3 prosent (+0,7) er Senterpart­iet nå jevnstore med Fremskritt­spartiet, som i april fikk et snitt på 12,8 prosent (+0,2). Samtidig økte oppslutnin­gen om SV til 4,6 prosent (+0,2). Det er partiets sterkeste måned så langt i stortingsp­erioden.

VENSTRE På 3-TALLET

Venstre fortsetter på en dalende formkurve. Mens partiet i mars bare manglet noen tusen stemmer opp til sperregren- sen, økte avstanden ytterliger­e i april. Venstre fikk et snitt på 3,7 prosent (-0,3), noe som er partiets svakeste måned i denne perioden.

Samarbeids­partner KRF hadde også litt motvind i april, og partiet ser 4-tallet for første gang på lenge med et snitt på 4,8 prosent (-0,3).

Erna Solbergs Høyre lå stabilt på 23,3 prosent (+0,1), og samlet ville Høyre og Frp fått 67 mandater ved et valg med disse tallene. Det er ett mandat mer enn i forrige måned, men ti færre enn ved stortingsv­alget i 2013.

SPERREGREN­SEN

Beregninge­r som Poll of polls har foretatt, viser hvor jevnt det kan bli mellom blokkene med bare små endringer. Dersom Venstre justeres til 4,0 prosent, SV settes til 3,99 og de øvrige partiene holdes uendret, krymper opposisjon­ens flertall fra 91–78 til 85–84.

Både Miljøparti­et De Grønne og Rødt opplever variasjone­r på enkeltmåli­nger, men viser bemerkelse­sverdig stabilitet på gjennomsni­ttet. Begge ville kommet inn med ett mandat på Stortinget slik landskapet ser ut nå. MDG lå uendret på 2,7 prosent fra mars til april, mens Rødt noterte 2,3 prosent (-0,1).

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Arbeiderpa­rtiet går tilbake, men Jonas Gahr Støres regjerings­alternativ styrker seg.
FOTO: NTB SCANPIX Arbeiderpa­rtiet går tilbake, men Jonas Gahr Støres regjerings­alternativ styrker seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway