Fædrelandsvennen

Uegnet på Motstandsk­ampens dag

- Forfatter, Arendal forfatter, Søgne

På Stiftelsen Arkivets hjemmeside kunngjøres det i disse dager at Hanne Sophie Greve skal holde tale i Lindesnes (Vigeland) og Mandal (v/turnhallen) på «Motstandsk­ampens dag» 9. mai i år.

Markeringe­n denne dagen er ment å hedre motstandsf­olk på Agder, og var den dagen major Arne Laudal ble henrettet av nazistene på Trandum 9.5.1944.

Greve er for tiden lagmann ved Gulating lagmannsre­tt i Bergen og sitter i rådet for Stiftelsen Arkivet i Kristiansa­nd. Mener Arkivet at hun er skikket og har tillitt på Sørlandet til å holde tale og hedre våre motstandsf­olk på «Motstandsk­ampens dag»?

Greve hadde i Fædrelands­vennen 10.8.2016 en helsides artikkel, som også ble gjengitt i avisene Agder, Lister og Agderposte­n. Artikkelen hennes inneholder flere feil, bla. skriver hun at Gunvald «Tomstad ble eneste medlem av NS i Nes kommune.» Det er feil, i Nes var det 12 eller 13 som var medlemer av det norske nazipartie­t.

Videre skriver Greve at «Tomstad kunne telegrafer­e og sendte eksempelvi­s meldingen som ga britisk flystøtte til kaprete Galtesund» i mars1942. Dette er dobbelt feil og oppretthol­der en bløffhisto­rie om dobbeltspi­lleren Tomstad. Den innerste krets omkring Cheese-gruppas ledelse har alle sagt at tele- grammet ble sendt av telegrafis­t Andres Lone, noe som Lone også selv har bekreftet skriftlig. Dessuten viser alle aktuelle dokumenter på Norges Hjemmefron­tmuseum at Tomstad ikke kunne telegrafer­e, bl.a. rapport fra Cheese-gruppas leder, Odd Kjeld Starheim. Videre er det kjent at tungtvanns-tele- grafisten Knut M. Haugland testet Tomstad i England, men fant ham ubrukelig både i telegrafer­ing og morsing. Likevel slenger lagdommer Greve ut den løgnaktige påstanden og myten om at Tomstad kunne telegrafer­e.

Arkivets nye krigsutsti­lling som åpent i fjor vår, hadde som kjent et snes alvorlige feil, bl.a. i monteren som forteller om dobbeltspi­lleren Tomstad. Poenget er at Greve ikke på noe tidspunkt har dementert sine feil, bl.a. ved å hevde at Tomstad var telegrafis­t, noe som hun med sin bakgrunn lett burde kunne finne ut av.

Ved å bruke rådsmedlem Greve som taler på «Motstands- kampens dag», er Arkivet med på å legalisere at det ikke er så nøye med å få fram fakta og sannheten i Sørlandets krigshisto­rie. Samtidig er Arkivet ved bruk av Greve, som hevder at Tomstad sendte telegramme­t om «Galtesund», med på å usynliggjø­re Cheese-gruppas eminente telegrafis­t, Andreas Lone, som virket som telegrafis­t bl.a. på Helle i Flekkefjor­d fra januar til desember 1942, og fikk avgårde nesten 100 telegramme­r.

Som forfattere av bøker og artikler som detaljert har beskrevet innsatsen til Starheim, Lone, Tomstad m.fl. føler vi både ytringspli­kt og ytringsans­var for å si fra: med sin historiefr­amstilling av Tomstad som telegrafis­t i vår landsdels presse, er Greve uegnet som hovedtaler på «Motstandsk­ampens dag», inntil hun dementerer sine opplagte feil.

❞ Ved å bruke rådsmedlem Greve som taler på «Motstandsk­ampens dag», er Arkivet med på å legalisere at det ikke er så nøye med å få fram fakta og sannheten i Sørlandets krigshisto­rie.

KRISTEN TARALDSEN,

MAGNE HAUGLAND,

 ?? FOTO: HEINZ HERBORN / TORRIDAL HISTORIELA­G ??
FOTO: HEINZ HERBORN / TORRIDAL HISTORIELA­G

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway