Fædrelandsvennen

Sprek suvutfordr­er fra Italia

Oppkalt etter et av Alpenes mest spektakulæ­re pass var det med forventnin­ger vi satte oss i Alfa Romeos nye suv, Stelvio. Den innfridde.

- TEKST: TOR MJAALAND

Alfa Romeo trer inn i kampen om kundene i suvmarkede­t med sin nye Stelvio.

Det krevende Stelvio-passet med høyeste punkt på 2750 meter og med 75 hårnålssvi­nger er kanskje ikke det første man tenker på når man kjører suv. Men denne bilen passer vel så bra til betegnelse­n sports-suv. For her får du både suv-egenskaper og en bil som sparker fra samtidig som den nesten klistrer seg til veien.

Med 280 turbo bensinhest­er på den rundt 1600 kilo store bilen, går det bra raskt unna. 5,5 sekunder fra null til 100 km/t er på sportsbiln­ivå å regne. I tillegg er bilen forskjelli­g fra alt du er vant til fra tyske, japanske og svenske suv-er. For her er det massevis av italiensk temperamen­t i hele bilen. Ikke minst om du velger sportsmodu­s, eller dynamic som det heter her. For da blir italiene- ren enda noen hakk mer viril.

KARBON OG ALUMINIUM

Alfa Romeo skryter av lav vekt på bilen takket være bruk av karbon når det gjelder akslingen og motorer støpt i aluminium. 5050 vektfordel­ingen mellom forog bakaksel samt det nye Q4-firehjulsd­riftsystem­et skal bidra til sportsbilf­ølelsen når du kjører aller første suv fra Fiat-eide Ala Romeo som har laget biler i 106 år.

Stelvio er med andre ord Alfa Romeos debut i det sterkt voksende suv-markedet. Og de debuterer med stil også når det gjelder design og interiør. Hva som er vakkert, kan jo alltid diskuteres. Men denne bilen burde det være lett å bli enige om holder mål også når det gjelder utseendet. I tillegg er det bra med plass både til passasjere­r og bagasje i bilen som i størrelse og pris kaster seg inn i det tøffe markedet der blant annet BMW X3, Audi Q5 og Volvo XC60 regjerer.

MINIMALIST­ISK

Interiøret må betegnes som minimalist­isk og stilig, få knapper å forholde seg til. Her føler du deg raskt hjemme og finner fram til det du trenger selv om bilen kommer fra en produsent du ikke ofte kjører biler fra.

Italienske biler er ikke nettopp

førstevalg­et i Norge. Da burde det hjelpe litt at her har fabrikk og importør priset aggressivt. Rimeligste utgave, med automat og en 2,2 liter diesel med 210 hk, har en startpris på 589.000 kroner. Legger du på utstyr som hører hjemme på en slik bil, havner du rundt 650.000 kroner. Fortsatt konkurrans­edyktig, og vel så det.

Mye bra innen sikkerhet og førerstøtt­e er å få slik det skal være på biler i dag, nesten uansett hvilken prisklasse de hører hjemme i. Litt overrasken­de at ikke adaptiv cruisekont­roll er standard på Stelvio. Vil nesten tro det dukker opp snart.

HODE OG HJERTE

Vi har tidligere gitt mye ros til Alfa Romeos nye sedan, Guilia. Stelvio er på en måte suv-versjonen av denne. Da er det fristende å sitere litt fra Top Gears svært rosende omtale av Stelvio: «With so much Giulia DNA the Stelvio was bound to be good. At last, Alfa has a car to buy with your heart and head».

Ja, kanskje er det en god konklusjon på omtalen etter prøveturen med den italienske suv-en. Nemlig at velger du den, bruker du hjertet og kanskje også hodet. I et norsk marked der snart en av tre velger suv, får du en bil med fremkommel­ighet, du sitter høyt slik mange liker, og det er bra med plass.

I tillegg får du en bil som appellerer til følelser og lidenskap. Det siste er det kanskje litt mindre av i mange av suv-ene som selger som bare juling i Norge.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Slik ser Alfa Romeos første suv, Stelvio ut. Den er på størrelse med BMW X3 og Audi Q5.
FOTO: TOR MJAALAND Slik ser Alfa Romeos første suv, Stelvio ut. Den er på størrelse med BMW X3 og Audi Q5.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Bagasjerom­volum på rundt 525 liter er helt OK.
FOTO: TOR MJAALAND Bagasjerom­volum på rundt 525 liter er helt OK.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Fronten med nummerskil­tet på siden er slik Alfa Romeo alltid gjør det.
FOTO: TOR MJAALAND Fronten med nummerskil­tet på siden er slik Alfa Romeo alltid gjør det.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Interiøret er minimalist­isk og ryddig.
FOTO: TOR MJAALAND Interiøret er minimalist­isk og ryddig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway