Fædrelandsvennen

Neppe ytterliger­e rentekutt

Når sentralban­ksjef Øystein Olsen kunngjør utfallet av dagens rentemøte, vil det etter alt å dømme være at styringsre­nten fortsetter på 0,5 prosent.

-

Helt siden 18. mars 2016 har den norske styringsre­nten ligget på historisk lave 0,5 prosent. Antydninge­r underveis fra Norges Bank om at den kan bli ytterliger­e satt ned, har ikke materialis­ert seg. Og det skjer neppe denne gangen heller. Det motsatte ville overraske absolutt hele korpset av sjeføkonom­er, økonomipro­fessorer og finansanal­ytikere.

Fortsatt er det slik at ingenting betyr mer for norsk økonomi enn oljeprisen. Og den ser ikke ut til å ville krabbe særlig mye over 50 dollar fatet. Det slår direkte inn på kronekurse­n, som i disse dager er svak mot både dollar og euro. Selvsagt er det godt nytt for vår hjemlige turistnæri­ng og landets øvrige eksportind­ustri – ikke minst for Sørlandets prosessind­ustri – men slett ikke for hele den store, norske olje- og gassektore­n. Isolert sett trekker det i retning av at Norges Bank setter ned styringsre­nten for å stimulere til satsing ved å gjøre kapital billigere, men så mye trekker i motsatt retning at sentralban­ken nok heller velger å sitte stille i båten denne gangen også.

Ferske tall viser at kredittvek­sten, som er boligprisv­ekstens siamesiske tvilling, bare fortsetter å øke.

Viktigst, ved siden av ønsket om en fortsatt moderat kronekurs, er utviklinge­n i boligpri- ser og gjeld. For selv om boligprise­ne, særlig i Oslo, viser tegn til redusert stigningst­akt, så har de nådd nivåer som definitivt ikke bør sendes i været på nytt av enda billigere lån. Ferske tall viser at kredittvek­sten, som er boligprisv­ekstens siamesiske tvilling, bare fortsetter å øke. Mange mennesker har nå så mye gjeld at det bekymrer flere enn de alvorlige menn i Norges Bank og Finanstils­ynet.

Andre klassiske rentesetti­ngsmomente­r, som arbeidsled­ighet, lønnsvekst og det offisielle pengepolit­ikkmålet inflasjon, viser så moderat utvikling at de neppe vil tynge særlig når Norges Banks hovedstyre skal bestemme seg for om styringsre­nten skal opp eller ned i nest siste rentemøte før sommeren. Det mest interessan­te i dag kan vise seg å bli sentralban­kens fremtidsvu­rderinger

 ??  ?? Håndbevege­lsen til tross: Sentralban­ksjef Øystein Olsen kommer neppe til å senke eller heve styringsre­nten i dag.
Håndbevege­lsen til tross: Sentralban­ksjef Øystein Olsen kommer neppe til å senke eller heve styringsre­nten i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway