Fædrelandsvennen

Det som skjer i Aust-agder er veldig alvorlig.

– Vi har gitt klar beskjed om at partifelle­r må slutte å omtale hverandre på den måten de har gjort i AustAgder. At det fremdeles skjer er veldig alvorlig.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Det sier lederen av Frps organisasj­onsutvalg, Helge Andre Njåstad, til Fædrelands­vennen. Nå tar de fatt i problemet.

For når Frp samles til landsmøte fredag, er det ikke bare stortingsk­andidat Åshild BruunGunde­rsen som har meldt forfall på grunn av «borgerkrig­en» i Aust-agder. Også fylkeslede­r Pe

ter A. Busch, uteblir fra den viktige samlingen på Gardermoen:

– Det har vært særdeles krevende å oppleve så sterke motsetning­er i partiet. Belastning­en har den siste tiden vært svært stor. Jeg er sliten og har meldt forfall til landsmøtet, sier Busch til Fædrelands­vennen.

– UAKSEPTABE­LT

Fylkeslede­lsen har bedt Frp sentralt om hjelp, og Helge André Njåstad bekrefter at de nå vil gå inn i dramaet som dundrer av gårde for full musikk, i særdeleshe­t på Facebook.

– Jeg ser det har vært flere utspill på sosiale medier. Nå skal vi sjekke opp i begrunnels­en for det som har skjedd, og ta det derfra i tett dialog med fylkesstyr­et. Vi kan ikke akseptere at dette fortsetter, sier Njåstad.

– Kan vi vente oss eksklusjon­er?

– I sin ytterste konsekvens er det et av virkemidle­ne, men saksbehand­lingen vil jeg ikke ta i media.

– Dette har pågått snart et halvt år. Hvorfor har dere ikke klart å stoppe det?

– Det er et godt spørsmål. Vanligvis vil medlemmene rette seg etter våre klare anbefaling­er når vi har sagt at nok er nok. Situasjone­n i Aust-agder er spesiell i og med at de ikke har fulgt det vanlige sporet i slike saker.

– BLIR HELT FEIL

Stortingsr­epresentan­t Ingebjørg Godskesen reagerer sterkt på fremgangsm­åten Njåstad skisserer:

– Å løse dette i tett dialog med fylkesstyr­et blir helt feil. De står jo på den ene siden, og da vet vi utfallet. Vi trenger en uhildet undersøkel­se, sier hun til Fædrelands­vennen.

Allerede i januar var Njåstad på Sørlandet og hadde dialogmøte med de krigførend­e parter uten å oppnå våpenhvile. Godskesen var da i Tyrkia, og Grimstad-politiker Terje Stalleland skal på dette møtet ha sagt «Hvis ikke Erdogan hjelper oss, kommer hun vel hjem igjen».

Denne bemerkning­en har Godskesen senere brukt i flere åpne Facebook-innlegg som har avstedkomm­et debatt-tråder med høyt aggresjons­nivå. «Ja nå fikk/ får Terje Stalleland det nesten som han ville, vi kan ikke lande ennå pga at hjulene på flyet ikke vil gå ut» , skrev hun eksempelvi­s 9. mars.

«PSYKIATRIS­K TILFELLE»

I helgen kulminerte Facebook-

feiden med at Stalleland omtalte Godskesen som et psykiatris­k tilfelle.

– Godskesen er blant de aktive på Facebook i denne konflikten. Har stortingsr­epresentan­ter et spesielt vern i slike saker?

– Nei, våre organisato­riske retningsli­njer gjelder alle, og jeg vil tvert imot si det er større krav til stortingsr­epresentan­ter at de skal leve i tråd med regelverke­t, sier Njåstad.

Ingebjørg Godskesen var senest tirsdag kveld ute på Facebook med kritikk av fylkeslede­r Peter A. Busch fordi fylkeslede­lsen mener problemene bunner i nominasjon­skampen, og ikke i den meget omtalte avstemning­en i fylkesting­et der Frp med Åshild Bruun-gundersen i spissen sikret ja til ett Agder.

«Ja Peter Busch var jo en av de tre som stemte for fylkessamm­enslåing, og det kan jo tydelig ikke være noe HAN har gjort som lager denne konflikten.....

Jeg vil jo kanskje mene han er inhabil i denne saken, siden han skyver skylden fra sakens kjerne – og over på andre.» , skrev hun.

– NØDT TIL å FORSVARE MEG

– Kunne du ikke latt dette ligge i stedet for å bidra til å holde konflkten varm, Godskesen?

– Nei. Jeg er nødt til å forsvare meg selv så lenge ingen andre gjør det. Det var fylkeslede­lsen som først sa at konflikten bunner i nominasjon­sstriden, og det er feil. Og jeg har gitt klar beskjed til partiledel­sen for flere måneder siden at jeg ikke går ut og sier noe hvis ikke det er for å forsvare meg. Når de nå skal granske denne konflikten, vil jeg oppfordre dem til å se hvem som starter og hvem som følger opp, sier hun.

Peter A. Busch fastholder at ondets rot ligger i nominasjon­sstriden mellom Bruun-gundersen og Godskesen som pågikk i fjor høst, og der Godskesen tapte.

Nå er han glad for hjelp fra Frp sentralt:

– Jeg håper vi får avklart situasjone­n i løpet av to-tre uker. Vi kan ikke leve med sånne motsetning­er. Og hvis det er mistillit mot meg eller andre, er det bra at sentrale politikere i Frp griper fatt i det, sier han.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Vi kan ikke akseptere at dette fortsetter, sier Helge André Njåstad, leder av Frps organisasj­onsutvalg som har ansvar for å håndtere interne konflikter.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Vi kan ikke akseptere at dette fortsetter, sier Helge André Njåstad, leder av Frps organisasj­onsutvalg som har ansvar for å håndtere interne konflikter.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway