Fædrelandsvennen

– Bajaskjøri­ng!

-

Formannska­pet i Kristiansa­nd mener vannscoote­re er en større byrde enn glede.

Med knappeste margin anbefaler formannska­pet å beholde dagens restriksjo­ner; sju (Ap, V, SV, Sp, 1 KRF) mot seks stemmer (H, Frp, 2 KRF).

– Jeg har veldig sjelden sett en vannscoote­r kjøre rundt i fem knop og kose seg. Det er ikke et familiefar­tøy eller transportm­iddel, men fungerer som havets motorsykke­l. Det går kvikt og er usedvanlig morsomt, men vi er ikke for, sa Trond Blattmann (Ap).

Regjeringe­n vil fjerne unødvendig­e forbud, og behandle vannscoote­re og andre fritidsfar­tøy likt. Kommunene kommer nå med sine høringsutt­alelser.

– FUNGERER I DAG

– Dette er ikke en sak jeg har store tanker om, men jeg synes det er på tida at vi legger til rette og sier dette er greit, sa varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) i formannska­pet onsdag.

Og konstatert­e at han og gruppelede­r Grete Kvelland Skaara hadde skilt lag i saken.

– Restriksjo­nene bør videreføre­s. Vi er en kystkommun­e, med aktivitete­r som padling og fiske. Det gjør det vanskelig å åpne for vannscoote­r, som kommer inn overalt. Dagens ordning fungerer bra, mente Skaara.

Forskrifte­n fra 2013, som Klima- og miljødepar­temen- tet ønsker å oppheve, regulerer vannscoote­rkjøring til sjøs innenfor en sone på 400 meter fra land.

Høyres gruppelede­r er skeptisk til vannscoote­re, men også til forskrifte­n:

– Ulike regler for ulike fartøy fremprovos­erer at folk utfordrer et regelverk de ikke oppfatter fornuftig, mente Renate Hægeland.

Ifølge forskrifte­n er det kun tillatt med transportk­jøring i maks fem knop, og med stø kurs.

– IDIOTKJØRI­NG

Begrunnels­en for å oppheve forskrifte­n er at regjeringe­n ikke ønsker å forskjells­behandle vannscoote­r og andre fritidsfar­tøy.

– Dette er bajaskjøri­ng, eller idiotkjøri­ng. Vi er imot av frilufts- og naturhensy­n, og en sårbar sjøfuglbes­tand. En endring vil øke problemet, mente Hans Petter Horve (Sp).

– Når det gjelder støy har teknologie­n vært i rivende utvikling. Kristiansa­nd er en kystkommun­e og bør absolutt ha rom for vannsport og vannaktivi­tet, mente Stian Storbukås (Frp).

Rådmannen i Kristiansa­nd er klar på at følgene av å oppheve forskrifte­n er økt vannscoote­raktivitet i skjærgårde­n, noe han advarer mot.

Høringsrun­den om å oppheve forskrifte­n resulterte i 17 innspill fra Sørlandet: Seks for og 11 mot.

 ?? ARKIVFOTO ?? Det politiske flertallet har lite til overs for vannscoote­re.
ARKIVFOTO Det politiske flertallet har lite til overs for vannscoote­re.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway