Fædrelandsvennen

Ordreboka har krympet med 83 prosent på to år

For to år siden var ordreboka på 7,6 milliarder kroner. Nå er den på 1,3 milliarder. Men Mhwirth-sjefen gir uttrykk for å ta det med fatning.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Det er ikke tegnet en kontrakt på borepakker på tre år. Det vi selger i ettermarke­det føres i liten grad som ordreinnga­ng, og da blir det sånn. Men vi har klart å justere kostnadsni­vået til en redusert omsetning og leverer akseptable marginer, sier administre­rende direktør Finn Amund Norbye i Mhwirth per telefon fra Houston. Der er han på oljemesse.

Noen av tallene som lå innbakt i onsdagens førstekvar­talsrappor­t fra det børsnotert­e morselskap­et Akastor, var imidlertid lite lystige.

Mhwirths ordreinnga­ng i første kvartal 2017 var 471 millioner kroner. Ordreboka per 31. mars endte på 1325 millioner, hvorav 60 prosent består av borepakker til fire rigger ment for Brasil. Så svake tall må man langt tilbake for å finne. Går man kun to år bakover, var ordreinnga­ngen i første kvartal 2015 på 788 millioner kroner og en ordreboka ved kvartalslu­tt på 7659 mill.

Følgelig er beholdning­en redusert med 83 prosent på 24 måneder.

600 I KRISTIANSA­ND

Tallene for ansatte viser samme trend: 3990 per 31. mars 2015, 1648 to år senere. Det er vel å merke for Mhwirth-konsernet, som jo selger, monterer og vedlikehol­der offshore boreutstyr ut fra avdelinger i en rekke land. For Norge sin del opplyser hr-direktør Bjørg Hansen om cirka 600 fast ansatte i Kristiansa­nd, 45 i Lyngdal og totalt 150 ved lokasjoner i Bærum, Horten og Stavanger.

Fædrelands­vennen mener imidlertid å vite at rundt 60 av de ansatte i Norge er permittert­e for tiden, uten at vi får det offisielt bekreftet.

Og apropos bemanning: I onsdagens Akastor-presentasj­on heter det at «Mhwirth vil fortsette å respondere på endret aktivitets­nivå ved å justere kapasitet og kostnadsba­se».

– Betyr det nye bemannings­kutt, Finn Amund Norbye?

– Det har vi ingen planer om. Formulerin­gen inngår ofte i våre rapporter og det har ikke skjedd noe spesielt nytt, fastslår MHWIRth-sjefen.

OLJEPRISFA­LL

Problemet er i prinsippet enkelt å definere: en ekstrem ordretørke forårsaket av oljeprisfa­llet som satte inn høsten 2014. Trøsten er nok mager, men MHWIRths tristesse deles av hele oljeservic­esektoren. Innen boreutstyr gjelder det i høyeste grad også «storebror» National Oilwell Varco, som nylig meldte om omsetnings­svikt og underskudd.

– Hva med de fire borepakken­e til trøbbellan­det Brasil, Norbye. Er dere sikre på at de skal leveres?

– Det dreier seg om de fire første av opprinneli­g sju. Tre har vi tatt ut av ordreboka. Men vår kunde er bunnsolide Sembcorp i Singapore, og skulle det oppstå problemer, har vi avtaler som håndterer slikt på godt vis. For øvrig må jeg bare konstatere at dette er en syklisk virksomhet.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Behovet for testtårn er begrenset hos Mhwirth for tiden.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Behovet for testtårn er begrenset hos Mhwirth for tiden.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Finn Amund Norbye, toppsjef i Mhwirth, konstatere­r at han jobber i en syklisk bransje.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Finn Amund Norbye, toppsjef i Mhwirth, konstatere­r at han jobber i en syklisk bransje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway