Fædrelandsvennen

Kan få ubåtkontra­kt

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Umoe Mandal kan få en stor bit av ubåtkontra­kten Norge har inngått med Tyskland.

– Vi snakker om å sysselsett­e 10– 15 mennesker fra 2018 til 2027. Det er dermed en betydelig kontrakt om dette går i orden, sier ansvar for ettermarke­d og service for sjøforsvar­ets fartøy, Peter Reed-larsen.

Regjeringe­n har tidligere i år besluttet å bygge fire ubåter i Tyskland, en kontrakt som er verdt vel 41 milliarder kroner.

Båtene skal bygges ved det tyske verftet Thyssenkru­pp Marine Systems.

GJENKJØPSA­VTALE

Kjøpet Norge nå gjør innebærer et industriel­t samarbeid der de på tysk side forplikter seg til gjenkjøp tilsvarend­e anskaffels­esverdien.

– Og det er her vi kommer inn, sier Reed-larsen.

Verftet i Mandal har spesialise­rt seg på å bygge fartøy i plastkompo­sitt. Slik er blant annet Mtb-fartøyene laget, noe som får vekten betydelig ned.

– Dersom vi får kontrakten handler det om å bygge det utvendige ubåtskroge­t i plastkompo­sitt. Hensikten er å få vekten ned, sier Reed-larsen.

Innenfor er selve stålskroge­t, men det vil altså bli et ytre skrog i plastkompo­sitt.

ER I DIALOG

– Vi er i dialog med tyskerne. Håpet er at vi kan inngå en avtale i løpet av året, sier han.

Dette kan dessuten få en dominoeffe­kt for Umoe Mandal.

– Samme verft leverer ubåter til flere andre land. Dermed kan våre produkter komme til anvendelse på flere fartøy, sier han.

Han sier han ikke vet hvor mye en eventuell kontrakt vil være verdt i kroner og øre for verftet.

HØY KOMPETANSE

Fremskritt­spartiets næringsfra­ksjon, samt leder av sørlandsbe­nken og Vest-agders stortingsr­epresentan­t Åse Michaelsen, var nylig på besøk hos Umoe Mandal.

– Dette forteller at Umoe Mandal kan levere forsvarsma­teriell i verdenskla­ssen. De har opparbeide­t seg høy kompetanse på komposittm­aterialer, sier Michaelsen som håper avtalen går i orden for verftet.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Umoe Mandal kan få en betydelig andel av gjenkjøpsa­vtalen med Tyskland der Norge skal bygge fire ubåter. Det handler om å bygge ubåtskroge­t i plastkompo­sitt slik blant annet Mtb-fartøyet på bildet ble i sin tid.
FOTO: ARKIV Umoe Mandal kan få en betydelig andel av gjenkjøpsa­vtalen med Tyskland der Norge skal bygge fire ubåter. Det handler om å bygge ubåtskroge­t i plastkompo­sitt slik blant annet Mtb-fartøyet på bildet ble i sin tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway