Fædrelandsvennen

Ønsker fritt skolevalg

- Styremedle­m i Vest-agder Demokraten­e

Nå i disse dager er det mange 10-klassinger som har søkt videregåen­de skole og som venter på svar om de har kommet inn på førstevalg­et.

Åsøke VGS er ikke en enkelt sak. Nå dannes grunnlaget for fremtiden. Hva om det velges feil? Dessverre så ser vi en stor økning av ungdom som dropper ut av VGS etter få måneder og dette kan tyde på at valget var feil. Dagens system har ikke gode nok oppfølging­stjenester for de ungdommene dette gjelder så resultatet blir da at de driver dank resten av året i påvente av nytt skoleår. Jobbmuligh­etene for disse elevene er minimale og som vi vet er «ledighet roten til alt ondt».

Med så mange elever som ikke går på skole kan nok dette være en av årsakene til den tydelige økningen vi ser av rus blant de unge, gjenger som slåss mot hverandre, ungdomskri­minalitet osv. Noe må de jo ha å gjøre...

Er det mulig å endre på dagens skolesyste­m når det gjelder videregåen­de skolegang, for å unngå dette? Elevene må søke skolegange­n i det fylket de bor i. Kun om det ikke tilbys utdanning etter ønske kan de søke VGS i et annet fylke og da må det søkes via inntakskon­toret i hjemfylket og er du heldig får fylket ditt kjøpt skoleplass for deg hvor du ønsker å gå på skole. Mange fylker strekker seg geografisk langt, så bor du i utkanten kan det hende at du faktisk må flytte hjemmefra. Hvis foreldrehj­emmet ditt er mer enn 4 mil, eller 3 timers reise t/r har du rett på borteboers­tipend som tilsvarer 4157 kr.pr mnd. Det sier seg selv at dette ikke er nok til å dekke boutgifter og andre kostnader som skal til for å leve. Da kommer dette på foreldrene­s økonomiske kappe, og som vi vet er det mange foreldre som ikke er i en situasjon som tillater dette.

Eleven må da velge en mindre ønsket linje slik at de kan bo hjemme. Bor de hjemme kan de søke stipend og de fleste får utstyrssti­pend, som kun dekker skole-pc eller spesialklæ­r om det er yrkesrette­t fag. Dette stipendet er 991,2195 eller 3666 kr avhengig av utdannings­programmet. Grunnstipe­nd kan også søkes og dette er avhengig av foreldrene­s samlede inntekt. Om foreldrene er skilt og barnet bor kun hos mor/far får de ikke grunnstipe­nd om den ene forelderen har høy inntekt-uavhengig av om denne forelderen har kontakt eller ikke med barnet sitt. Uavhengig om denne forelderen bidrar økonomisk eller ikke.

Når man kikker VGS og muligheten­e vi har i Norge, litt etter i sømmene, er det faktisk ikke så flott som man skal ha det til. Jo, alle som har rett til skolegang får tilbud uten at hensyn til økonomi, miljø og ønske blir tatt. Er dette alltid det beste? Hva om det ble fritt skolevalg etter grunnskole­n? Elevene kan velge å gå på skole hvor de ville i landet. Kunne dette snu trenden på utdropping? Kan miljøendri­ng i seg selv øke skoletrivs­elen hos eleven? Kanskje de har hatt sosiale problemer i grunnskole­n som følger dem på VGS, da kan det være godt å komme til et nytt sted. Kanskje de har konflikter hjemme som gjør at det beste for dem er å ikke bo hjemme, men problemene er ikke store nok for at barneverne­t skal gå inn å overta kontroll?

Blir det fritt skolevalg bør reglene for stipend og lån også endres. Lån blir jo ikke aktuelt så lenge elevene er under 18, men en økning av stipend som gjør det mulig å ta skoleplass i et annet fylke burde være mulig å få til. Stilles det krav om fullføring og bestått skolegang for at stipendet ikke skal omgjøres til lån etter fylte 18 år tror jeg elevene får et annet eierskap til skolegange­n og vil gjøre en solid innstas for å unngå dette. Totalkostn­aden for samfunnet blir mindre enn at mange dropper ut hvert år og havner på nav etter fylte 18-slik vi ser i alt for mange tilfeller nå. Dette virker på meg som en god investerin­g i ungdommen, fremtidens ledere av landet!

MONA HAUG,

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Blir det fritt skolevalg bør reglene for stipend og lån også endres, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Blir det fritt skolevalg bør reglene for stipend og lån også endres, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway