Fædrelandsvennen

«Hei, jeg er muslim»

-

Lørdag formiddag var undertegne­de og noen venner i Markens. En fin dag om enn litt kjølig. Midt i den travle gata sto det to unge kvinner på hver sin side av Markens med roser i hendene.

●● Noen passerte dem litt undrende, andre uten et blikk, men vi damer stoppet opp. Roser skiftet hender og rundt rosen hang det en liten brosjyre med overskrift­en «Hei, jeg er muslim».

På godt norsk fortalte den hijabkledt­e kvinnen hva hensikten var med både blomsten og brosjyren. Hun sa: vi er en gjeng engasjerte og aktive ungdommer fra ISMG Ungdom, en islamsk ungdomsorg­anisasjon som aktivt jobber for å ivareta norske muslimers interesser. Videre fortalte hun om at de aktivt jobber sosialt med aktivitete­r rettet mot ungdommen. Og sa at vi er her idag for å gi dere muligheten til å bli bedre kjent med oss og for å svare på spørsmål fra dere. Hun var innom at stadig flere i Vesten anser islam som en trussel for samfunnet. Hun nevnte at mange muslimer møter fordommer, noe som bidrar til splittelse i samfunnet. Og hun nevnte at manglende kunnskap og svekket kommunikas­jon bidrar til nettopp - fordommer.

Hun oppfordret til samtale, til at vi stilte spørsmål og at hun fikk lov til å introduser­e seg seg og livet sitt. Vi ble bevegede alle tre og mumlet noe om mot og et godt tiltak. Hans Wilhelm Steinfeldt sa i debattprog­rammet Torp på NRK2 for noen uker siden at frykt er forværelse­t til rasisme.

Tygg litt på det. Ja, er det ikke slik at det vi ikke kjenner kan virke skummelt og fremmedart­et. Derfor tar vi gjerne avstand fra annerledes­heten og nærmer oss ikke den med et åpent sinn.

Når jeg går i vår vakre by, så smiler jeg ofte til folk som tydelig er fra andre land og kulturer. De har ikke gjort meg noe. Jeg lurer nysgjerrig på hvor de kommer fra, om de har det bra i Kristiansa­nd og om hvordan livet deres vil arte seg etter hvert.

Rosen jeg fikk står nå i en vase og minner meg på at jeg er en av de heldige i verden. Jeg har alt. Mange har ingenting. BERIT SVENSEN, Kristiansa­nd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway