Fædrelandsvennen

Hva skjer når man svømmer i kaldt vann?

-

Forsker og triatlonen­tusiast, Jørgen Melau, kan snart gi oss svaret.

Klokken er fire på natten, året er 2015. Deltakerne i Norseman Extreme Triathlon tripper på fergedekke­t, vel vitende om at de snart skal kaste seg i Hardangerf­jorden og svømme 3800 meter. Vannet holder kun ti grader. Sikkerhets­ansvarlig Jørgen Melau bestemmer seg for å korte ned distansen til det halve. Hva som kan skje ved å svømme såpass langt i kaldt vann, er det for lite kunnskap om.

Derfor satte han, i samarbeid med Oslo universite­tssykehus, Olympiatop­pen og Norges idrettshøg­skole, i gang prosjektet «Cold water swim» som skal gi svar på hvilke konsekvens­er svømming i kaldt vann gir for triatleter.

– Vi har i kontroller­te former latt 20 triatlonut­øvere svømme 3800 meter i ti grader kaldt vann, mens vi har målt kroppstemp­eraturen kontinu- erlig. Dette har vi fått til ved at utøverne har svelget en pille som inneholder en temperatur­måler. Informasjo­nen overføres ved hjelp av bluetooth. Vi tok også lunge- og hjertetest­er både før og etter at de gikk i vannet, forteller Melau, som er forsker ved Sykehuset i Vestfold.

Det er ikke satt noen absolutt temperatur­grense før arrangøren må avlyse svømmingen. Det er derfor opp til hver enkelt arrangør å ta egen avgjørelse.

Triatlon utøves i 185 land. Mest populær er sporten i Australia, Spania, Tyskland, Mexico, Brasil, England og USA.

– Det internasjo­nale triatlonfo­rbundet, som Norge forholder seg til, har vært mest opptatt av at det ikke skal bli for varmt i vannet for utøverne, da sporten er mest utbredt i land med høye temperatur­er, sier Melau som selv har deltatt i seks Ironman-konkurrans­er.

– Hvilke konsekvens­er vil forskninge­n gi?

– For de som jobber med sikkerhet i konkurrans­er, vil måten å forberede seg på få enkelte endringer, men jeg tror ikke forskninge­n vil gi store forandring­er for sporten generelt, sier Melau,

De endelige forsknings­resultaten­e vil være klare rundt sommertide­r 2017.

 ?? FOTO: ANDERS MINGE ?? – Det er så mange voksne som sier at de ikke kan være med i triatlon fordi de ikke har trent nok. At de ikke er i god nok form. Vi sier ikke til barna våre at de ikke får være med i et idrettslag fordi de ikke er gode nok.
FOTO: ANDERS MINGE – Det er så mange voksne som sier at de ikke kan være med i triatlon fordi de ikke har trent nok. At de ikke er i god nok form. Vi sier ikke til barna våre at de ikke får være med i et idrettslag fordi de ikke er gode nok.
 ?? FOTO: JONNY HISDAL ?? Her får Rolf M. Bakken hjelp til å få varmen i seg etter å ha svømt 3800 meter i ti grader kaldt vann. Jørgen Melau, til høyre, forsker på hvordan kroppen blir påvirket av ekstreme utholdenhe­tskonkurra­nser. Til venstre er forsknings­assistent Oda...
FOTO: JONNY HISDAL Her får Rolf M. Bakken hjelp til å få varmen i seg etter å ha svømt 3800 meter i ti grader kaldt vann. Jørgen Melau, til høyre, forsker på hvordan kroppen blir påvirket av ekstreme utholdenhe­tskonkurra­nser. Til venstre er forsknings­assistent Oda...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway