Fædrelandsvennen

Temperatur­en synker i boligmarke­det. Prisfall lurer. Men ikke her, vel?!

Temperatur­en synker i boligmarke­det. Prisfall lurer. Men ikke her, vel?!

- Rune Ø. Reinertsen, næringsliv­sjournalis­t

Helt siden de famøse hendelsene i Edens Hage har økonomiens grunnlov vært den om tilbud og etterspørs­el. Til alle tider har økt etterspørs­el og redusert tilbud gitt høyere priser. Å tegne varianter av tilbudsog etterspørs­elskurvene inn i et diagram og stolt peke på likevektpu­nktet – prisen – der de treffer hverandre, er en tidlig paradeøvel­se i enhver økonomiutd­anning. Å prøve å styre priser uavhengig av tilbud og etterspørs­el, pleier å gå skeis. Jevnfør tidligere tiders kommunisti­ske planøkonom­ier og dagens Venezuela.

Boligmarke­det har vært nordmenns fremste lærings- og utstilling­sarena for prisdannel­se helt siden Kåre Willoch slapp det og bankene fri tidlig på 1980-tallet. Vi får det inn med teskjeer minst én gang per måned: så og så mange prosent opp, av og til ned. Hva påvirker tilbud og etterspørs­el?

Nå er vi inne i en periode som er så lærerik at den komme til å bli husket i generasjon­er.

Med skrekkblan­det fryd minnes vi de 23 prosentene som prisene i Oslo steg med i 2016, og som løftet det nasjonale snittet til 12,8 prosent. Tigerstad-markedet var åpenbart i ubalanse, i den forstand at etterspørs­elen langt overgikk tilbudet. Vår egen landsdel var i markedsmes­sig harmoni i forhold: pluss 4,3 prosent i Kristiansa­nd, nesten like mye i resten av Agder-fylkene. Kontrasten understrek­er samtidig et trekk som har blitt tydeligere de siste to-tre årene, nemlig regionale forskjelle­r. Mens boligprise­ne gikk til himmels i Oslo, sank de i Stavanger og steg svakt i Bergen.

Så har vi allerede lagt bak oss fire måneder av 2017. Ting skjer. Tilbudet øker, etterspørs­elen avtar. Torsdag ble mistanken bekreftet: Prisvekste­n er i ferd med å stoppe opp, selv i Oslo.

Da ser jeg ikke bort fra at vi kan se prisfall innen julebordse­songen er over oss igjen. Iallfall i Oslo. For der er alle prisoppgan­gers mor langt på vei drevet fram av mennesker som har kjøpt én eller flere «sekundærbo­liger» som ren investerin­g i en tid da innskuddsr­enten snaut nok ligger over null og børsen er ruglete. Tanken har vært å innkassere etter en stund – prisene stiger jo bare, ikke sant? Men nå som veksten likevel stopper opp (intet tre vokser inn i himmelen,) kan grådighete­n raskt komme til å slå over i frykt. Vi kan komme til å se køer av investorer som vil eller må selge seg ut av markedet, og som dermed gir spiralen selvforste­rkende effekt. Når vi i tillegg vet at mange har skaffet seg «egenkapita­l» i form av rådyre forbruks- eller kredittkor­tlån, blir Finanstils­ynets bekymring for finansiell stabilitet mer forståelig. Det dufter trøbbel.

Så er naturligvi­s femmillion­erkronerss­pørsmålet, sett fra Sørlandet, om en priskorrek­sjon i Oslo vil forplante seg til Tinnheia, Hånes, Høvåg og Laudal. eg tror ikke det.

JFor det første har vi erfaringer som tilsier et «nei». I 2008, da finanskris­en skapte frykt og tilbakehol­denhet, sank boligprise­ne over store deler av landet, ikke minst i Oslo. Men på Sørlandet – med sitt litt treige, men også robuste og balanserte marked – holdt de stand. For det andre må vi ikke glemme at gjennomsni­ttlig kvadratmet­erpris i Oslo nå ligger på nesten 72.000 kroner, mot snaue 32.000 kroner i Kristiansa­nd. I en så stor forskjell ligger også en vaksine mot prisfallsm­itte.

Men hva ligger bak det vi ser? Hva påvirker egentlig boligmarke­det anno 2017?

Tilbudssid­en først: Det bygges flittigere enn på lenge. Nylig kunne en herværende morgenavis melde at tusen boliger ligger ute for salg i Kristiansa­nd. Sett i forhold til innbyggert­all er det mest blant alle Norges byer. Hovedårsak er nybygg, som stod for 572 av de nevnte 1000. Byggekrane­r kan observeres både her og der. Men som en erfaren megler poengterte i en prat forleden: Nye prosjekter legges ut i markedet før byggestart. For å sette spaden i jorda, må en gitt prosentand­el av boligene være forhåndsso­lgt. Skjer ikke det, legges hele greia på is. Et voilà: effektivt bidrag til markedsbal­anse

I Oslo er forholdene heftigere også på nybyggside­n. I første kvartal i år ble det lagt ut 30 prosent flere boliger for salg enn i samme periode i fjor, ifølge en rosa næringsliv­savis forleden dag. Og varsomhete­n med å sette spaden i jorda er mindre fremtreden­de der inne.

Så til etterspørs­elssiden. Den har myndighete­ne brukt sin regulatori­ske makt til å stramme inn. Markedet har fått strengere rammebetin­gelser. Heretter kan ikke bankene låne ut mer enn 85 prosent av det en bolig koster å kjøpe. Kunden får maks låne fem ganger bruttoinnt­ekten (fortsatt ganske mye, det!) og må være i stand til å tåle en renteøknin­g på fem prosentpoe­ng fra dagens nivå. I tillegg er reglene for avdragsfri­het på boliglån skjerpet. Alt dette gjelder for hele landet. Så er det i tillegg særregler for Oslo.

Den som vil kjøpe sekundærbo­lig der – altså en bolig kjøper ikke tenker å bo i selv – må stille med 40 prosent reell egenkapita­l. Dessuten strammes reglene ekstra rundt bankenes adgang til å låne ut til bolig i hovedstade­n.

At arbeidsinn­vandringen er redusert i kjølvannet av oljeprisfa­ll og generell, økonomisk nedkjøling, bidrar også til svekket boligetter­spørsel.

Iledige stunder, gjerne på sen ettermidda­g/tidlig kveld, går det for øvrig an å filosofere litt: Hvor mye betyr egentlig boligprisu­tviklingen for alle oss som forlengst har skaffet oss hus eller leilighet for å bo der lenge? Er vi først inne på karusellen, får vi jo med oss prisoppgan­ger og -fall om vi allikevel skulle bestemme oss for å flytte. Nettoeffek­ten blir begrenset, iallfall om vi selger og kjøper i omtrent samme prisleie, ikke sant? Så strengt tatt betyr boligprisn­ivået mest for de som er på vei inn i markedet for første gang – nyetablere­rne, hvilket ofte betyr barn på vei ut av redet. Samt for de i andre enden av skalaen. De som skal selge sine henfarne slektninge­rs hus.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway