Fædrelandsvennen

Barneverne­t: – Vi må forholde oss til norsk lov

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Tingretten­s dom ankes ikke, og nå blir institusjo­nen tvunget til å endre det strenge sikkerhets­regimet rundt ham.

– Vi må forholde oss til norsk lov, og de premissene dommen legger for det videre arbeidet til barneverns­tjenesten i denne saken. Vår advokat har vurdert at det juridisk sett ikke er noe grunnlag for å anke, sier Svein Ove Ueland, virksomhet­sleder i Kristiansa­nd kommune.

Kristiansa­nd er vertskommu­ne for barneverns­tjenesten i Kristiansa­ndregionen, og motpart i søksmålet fra Søgne-gutten (16) og hans far.

MANGE HENSYN

Barneverns­tjenesten kjøper institusjo­nsplass av det statlige Bufetat, og det er de som i stor grad har utformet det svært omfattende sikkerhets­regimet som tingretten mener er ulovlig.

I dommen fra Kristiansa­nd tingrett vises det til at barneverns­tjenesten selv mener sikkerhets­opplegget ikke er bra for 16-åringen.

– Det kan være ulike oppfatning­er mellom barneverns­tjenesten og institusjo­nen, sier Ueland til Fædrelands­vennen.

Bufetat region sør sier de har forholdt seg til vurdering av gjentakels­esfare og sikkerhet gjort av psykiatrie­n.

– Vi har forsøkt å ivareta sikkerhete­n til medarbeide­re i barneverne­t, gutten og samfunnet, sier avdelingsd­irektør Terje Jacobsen til Fædrelands­vennen.

– Men selv om vi henter inn råd og veiledning fra psykiatrie­n, er det vi som står ansvarlig for tiltakene vi iverksette­r, sier han.

Etter dommen vil gutten fortsatt bo på enetiltak, med hva det krever av bemanning. Men de ansatte kan ikke lenger fotfølge ham.

– Så langt man holder seg innenfor lovens grenser, kan man bevege seg fritt. Vi må oppføre oss som andre foreldre, sier Terje Jacobsen i Bufetat.

Han avviser imidlertid at bortfall av tvangsplas­sering betyr et fullt frislipp.

– Tvang kan iverksette­s når barnet utsetter seg for fare eller avdelingsd­irektør Bufetat region sør når man vurderer det for å ivareta god omsorg, sier Jacobsen.

Etter hvert vil det bli vurdert om 16-åringen skal kunne bo på en institusjo­n sammen med andre ungdommer.

Han kan også uten formelle begrensnin­ger kunne benytte datamaskin, sosiale medier og telefon og kontakte dem ham vil.

– Men sikkerhets­vurderinge­n av ham er vel den samme. Hvilke utfordring­er gir det?

– Vi tolker det slik at tingretten ved opphevelse­n av Fylkesnemd­as vedtak legger mindre vekt på dette. Nå må vi jobbe barneverns­faglig og overlate vurdering av gjentakels­esfare til helsevesen­et og politiet, sier Jacobsen.

❞ Vi har forsøkt å ivareta sikkerhete­n til medarbeide­re i barneverne­t, gutten og samfunnet

TERJE JACOBSEN,

TIL DEPARTEMEN­TET

Svein Ove Ueland i Kristiansa­nd kommune sier barneverns­tjenesten overfor Bufetat har påpekt at tiltakene innebærer brudd på rettighets­forskrifte­n som regulerer tvangsbruk­en.

– Siden november i fjor opplever vi at tiltakene er blitt noe lettet på, sier Ueland.

Han sier Kristiansa­nd, sammen med Søgne kommune har henvendt seg til Fylkesmann­en og også vil ta kontakt med barne- og familiedep­artementet for å belyse utfordring­er saken reiser knyttet til barn som er under den kriminelle lavalder.

– Dette setter søkelyset på forholdet mellom barnevern og rettsappar­at. Barneverns­loven er ingen straffelov som skal gi strafferea­ksjoner. Formålet til barneverns­tjenesten er omsorg, opplæring og behandling, og det er hensynet til det enkelte barn som skal legges til grunn for barneverne­ts arbeid. Ingenting annet, sier Ueland.

 ?? ARKIVFOTO ?? Svein Ove Ueland, virksomhet­sleder i Kristiansa­nd kommune, sier at det ikke er aktuelt å anke dommen.
ARKIVFOTO Svein Ove Ueland, virksomhet­sleder i Kristiansa­nd kommune, sier at det ikke er aktuelt å anke dommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway