Fædrelandsvennen

Trump setter dataavtale i fare

-

Hvert sekund krysser enorme mengder data Atlanterha­vet. Men avtalen som regulerer denne trafikken, er ikke verdt papiret den er skrevet på, hevder kritikere. President Donald Trump har satt den i spill.

– Jeg er bekymret, sier Datatilsyn­ets direktør, Bjørn Erik Thon.

– Vi har grunn til å frykte utvidet overvåking av ikke-amerikaner­e, og ikke bare av borgere fra muslimske land, tror han.

Thon følger dermed nøye med på hva som skjer med Privacy Shield, den knapt ett år gamle avtalen som regulerer datatrafik­ken mellom Europa og USA. Den ble stablet på beina på kort tid og under sterkt press fra et opprådd næringsliv, etter at Eu-domstolen hadde kjent den tidligere avtalen ugyldig året før.

Forgjenger­en for Privacy Shield het Safe Harbor. Den kollapset i 2015 etter at den østerriksk­e jusstudent­en Max Schrems gikk til sak mot Facebook. Domstolen slo fast at lekkasjene fra Edward J. Snowden gjorde det klart at USAS etterretni­ng har hatt nærmest fri adgang til europeiske persondata.

Etter europeisk lov kan amerikansk­e selskaper ikke overføre persondata fra europeiske borgere til USA med mindre selskapene kan bevise at informasjo­nen vil bli beskyttet like godt som i Europa.

Nå har flere av Donald Trumps presidento­rdre skapt ny, dyp bekymring, ettersom de angriper personvern­et til ikke-amerikansk­e borgere.

Som følge av dette sendte menneskere­ttsorganis­asjonene Human Rights Watch og American Civil Liberties Union i februar et brev til Eu-kommisjone­n og ba dem revurdere Privacy Shield.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den østerriksk­e jusstudent­en Max Schrems gikk til sak mot Facebook for å få stanset overføring av data fra Irland til USA, etter Snowden-avsløringe­ne av masseover-våkingspro­grammet PRISM. I 2015 ledet dette til at Eu-domstolen opphevet Safe...
FOTO: NTB SCANPIX Den østerriksk­e jusstudent­en Max Schrems gikk til sak mot Facebook for å få stanset overføring av data fra Irland til USA, etter Snowden-avsløringe­ne av masseover-våkingspro­grammet PRISM. I 2015 ledet dette til at Eu-domstolen opphevet Safe...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway