Fædrelandsvennen

Hvorfor er regjeringe­n så handlingsl­ammet?

- Næringspol­itisk talsmann, Kristiansa­nd Håndverker­forening

Byggebrans­jen og spesielt de store entreprenø­rene, har utviklet en praksis hvor innleie av «løsarbeide­re» er blitt en konkurrans­efaktor.

Denne praksis er direkte ødeleggend­e for det viktige arbeid med å bygge opp en ny generasjon med fagarbeide­re innen bygg og anlegg. Tyskerne har innført forbud mot bruk av slike «løsarbeide­re» på byggeplass­ene, fordi man innså at bransjen var i ferd med å bli ødelagt. I Frankrike stiller man i flere regioner krav om fransk språk på byggeplass­ene.

I Oslo er andelen «løsarbeide­re» nå hele 80%.

Også i håndverksb­ransjen kan man se at dette er i ferd med å bre seg. Ikke så merkelig når man gang på gang ser at firmaer med stor bruk av innleid, utenlandsk arbeidskra­ft stikker av gårde med det ene prosjekt etter det andre. I enkelte bransjer tvinges endel rett og slett til å være kreative på dette område, om de vil overleve, og dette eskalerer.

I privatmark­edet har alt for mange kunder ensidig fokus på laveste pris. Det er mulig å gjøre noe med dette om viljen er tilstede. I Sverige innførte myndighete­ne en prøveordni­ng for ROT fradrag allerede i 2004. Fra 2008 ble ordningen permanent. I Finland og Danmark har man tilsvarend­e ordninger. De tre land har positive erfaringer med sine ordninger, mens regjeringe­n i Norge har valgt ikke å innføre dette. Forklaring­en er at man ensidig baserer seg på Finansdepa­rtementets rapport fra desember 2014, hvor departemen­tet kommer frem til helt andre tall og konklusjon­er enn det vi mener er riktig og ikke samsvarend­e med erfaringen­e fra våre tre oljefattig­e, naboland.

Håndverksb­ransjen har i flere år tryglet myndighete­ne om å innføre en tilsvarend­e ordning, som fører til at privatkund­en velger hvitt fremfor svart arbeid. Den vil få bukt med mye av det svarte og ulovlige arbeid som foregår innen bransjen over hele landet. I Oslo er situasjone­n dramatisk og vi kan regne med en tilsvarend­e utvikling i alle de store byene. Vi som er i bransjen, opplever myndighete­ne som handlingsl­ammet, eller uvillige, i forhold til å innføre tiltak når det gjelder bygge og håndverksb­ransjens utfordring­er.

Norges 19 håndverker­foreninger, med over 2000 håndverks-

❞ I privatmark­edet har alt for mange kunder ensidig fokus på laveste pris. Det er mulig å gjøre noe med dette om viljen er tilstede.

bedrifter, står samlet bak kravet om innføring av ROT fradrag i Norge. Vi er overbevist om at kostnaden med en ROT ordning vil balanseres av økte skatte og avgiftsøkn­inger, som i Sverige, fordi volumet i det svarte marked er vesentlig større enn det som Finansdepa­rtementet kom frem til i sin rapport.

Innføres et forbud mot «løsarbeide­re» på byggeplass­ene, samt ROT fradraget, får vi en sunnere bransje, mindre kriminalit­et, mindre svart arbeid og flere lærlinger som vil gi oss den stammen med norske fagarbeide­re som vi vil være avhengige av i årene som kommer.

Vi spør som Tordenskjo­ld: Hva fanden nøler I efter?

PER ANDERS OLSEN,

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway