Fædrelandsvennen

Politisk forståelse?

- PAUL T. ANDERSON direktør Stiftelsen Arkivet

Håkon Skappel beskylder redaktør Vidar Udjus for å mangle politisk forståelse.

●● Innlegget til Skappel tyder heller på at han selv ikke har tilstrekke­lig politisk gangsyn. Krf kjemper for å beholde kristendom­men i skolene og i samfunnet ellers, mens Arbeiderpa­rtiet gjør det motsatte. Hvis Krf skal styrke Ap og til og med kunne sitte i regjering med Ap, må det bli kraftig krasj i mange etiske og politiske spørsmål.

Arbeiderpa­rtiet har i mange år kjempet for å få kristendom­men ut av skolene både i navnet og i gavnet. At de nå har vedtatt å fjerne K’en fra Krle-faget, viser med all tydelighet hva Ap står for i verdispørs­mål. Derfor virker det for oss på grasrota tankeløst av Hareide å lansere idéen om et samarbeid med Ap. Dette må jo bryte med Krfs partiprogr­am, eller? Om Hareide skulle gjøre alvor av denne «trusselen», vil Krf miste mange av sine kjernevelg­ere. på lokalhisto­riske krigshende­lser. Begge deler har vært gjengitt flere ganger i landsdelen­s aviser i løpet av det siste året. Magne Haugland har siden i fjor høst hatt en stående invitasjon om å komme til Arkivet for å debattere offentlig spørsmål knyttet til utstilling­en vår. Denne anledninge­n har han valgt å ikke benytte seg av.

Greve, Haugland og Taraldsen har til felles en sterk interesse for Sørlandets krigshisto­rie. Ulike oppfatning­er om historiske hendelser gjør ingen uegnet til å delta i markeringe­n av «Motstandsk­ampens dag». Dagen handler om to ting: Å minnes og hedre de som kjempet og ga sitt liv den gang, og å utfordre dagens unge og voksne til å stå opp for de verdiene som den gang var truet – menneskeve­rd, demokrati og rettsstat. demokrater, og når en følger den politiske debatten i Norge kan det synes som det er mye rett i det. Det relativt gode samfunn vi har i Norge i dag hadde aldri vært der uten de sosialiste­ne og den sosialisme­n som så nedvurdere­nde omtales. Men det gode samfunn hadde kanskje heller ikke vært der hvis det ikke hele tiden hadde vært motkrefter til å korrigere dem som hadde fått Lyset altfor sterkt i øynene. Og jeg ser at samme innsender som er opptatt av at sosialiste­ne vil styre menneskeli­vet, er en representa­nt for dem som mener religion og kirke skal gjøre det samme. En kirke som har tvangsinnm­eldt medlemmer uten deres vitende fram til nylig, kjempet for kristen formålspar­agraf i barnehagen for å påvirke de aller minste uansett hva foreldrene mener og ligget som en klam og undertrykk­ende hånd over både kulturliv og det daglige liv for mange fram til langt over midten av forrige århundre. Det samfunnet bør heller ikke være noe mål for et land der vi alle skal kunne ha det bra sammen.

AUDUN MYHRE,

SVEN FJELDAL

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway