Fædrelandsvennen

Henriette blir advart mot jobben

All hetsen gjør at studenter gruer seg til å begynne i barneverne­t, mens politiet erkjenner at de har sviktet i arbeidet med å beskytte de som jobber der.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

På grunn av hets og sjikane advares student Henriette Marie Hansen (21) mot å søke jobb i barneverne­t til hun er eldre.

– Jeg blir redd og trist når jeg leser hvordan barneverns­ansatte blir behandlet. Det må føles helt forferdeli­g, spesielt når de kun er ute etter å hjelpe.

Det sier Henriette Marie Hansen. Henriette studerer sosiologi ved UIA. 21-åringen har jobbet i barnehage siden hun var 14 år, og har lenge hatt et ønske om en karriere i barneverne­t.

Mandag skrev Fædrelands­ven- nen om sjikaner og hetsing av barneverns­ansatte. Sørlandets barneverns­ledere hevder problemet stadig blir større.

ENDRE PLANER

Som et resultat vurderer Henriette og andre studenter å endre sine fremtidspl­aner.

– Jeg har ved flere anledninge­r vurdert om jeg bør satse på noe annet. Jeg tror også at det er mange på studiet som i utgangspun­ktet kunne tenkt seg barneverne­t, men som velger det bort på grunn av hetsingen, sier hun.

Og rådene fra forgjenger­ne taler for det samme:

– Tidligere ansatte i barneverne­t har anbefalt meg å vente til jeg blir eldre med å søke jobb i barneverne­t. Det viser hvor ille det kan bli, sier hun.

ERKJENNER SVIKT

Barneverns­ansatte Fædrelands­vennen har vært i kontakt med forteller om en følelse av manglende beskyttels­e.

– Vi vurderer trusler, hets og sjikaner på nett på lik linje som direkte trusler, sier Gordon Petterson, leder av etterretni­ng, forebyggin­g og etterforsk­ning ved Agder Politidist­rikt.

I 2017 har politiet i Agder fått inn totalt 13 anmeldelse­r om trus- ler mot barneverns­ansatte, saksbehand­lere i Nav og lignende yrker.

– Det er ikke tvil om at det finnes store mørketall. Jeg anbefaler folk å anmelde forhold der det er grunnlag for det, sier Petterson.

– Klarer dere å fange opp alle truslene som fremkommer på nett?

– Nei, det gjør vi ikke. Det er ingen tvil om at dette er et økende problem, sier han videre.

MÅL OM NYE TILTAK

Politiet erkjenner at de har flere digitale utfordring­er.

– Vi er ikke gode nok på det forebyggen­de arbeidet på nett. Det er behov for større digital tilstedevæ­relse, sier Petterson.

Politiet har imidlertid ambisjo- ner om å bli bedre.

– På lik linje med våre patruljer i gatene, trenger vi en egen patrulje på nett. Derfor har vi som mål å opprette en egen nettpatrul­je innen 2019.

– Men problemene knyttet til netthets har vært der lenge. Burde ikke dette allerede vært på plass?

– Det har nok hatt manglende fokus. Det gjelder ikke Agder spesielt, men hele landet. Den teknologis­ke utviklinge­n på digitale plattforme­r vil nok ligge foran politiet, men vi ønsker å øke vår kunnskap og kompetanse, svarer Petterson.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? Henriette Marie Hansen (21) studerer sosiologi ved UIA for å bli barneverns­ansatt. Nå vurderer Henriette om hun bør satse på noe annet.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN Henriette Marie Hansen (21) studerer sosiologi ved UIA for å bli barneverns­ansatt. Nå vurderer Henriette om hun bør satse på noe annet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway