Fædrelandsvennen

Nå må de holde følge!

Da Lindesnes Brass ledet an 17. mai-toget, var det til taktfaste smell fra stortromma til blinde Cathrine Røksland.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Ja, nå må de holde følge, smilte Cathrine før toget gikk fra Vigelandss­tua og ut på sin faste runde på Vigeland i Lindesnes.

Ingen kunne unngå å høre stortromma til 26-åringen. Og den var ikke vanskelig å treffe selv om hun ikke ser.

– Neida, den er stor og rund, lo Cathrine som ikke syntes den var spesiell tung å dra rundt på.

FØDT BLIND

Hun er født blind, slik også hennes to søsken er. Det skyldes en genetisk arvelig feil.

Det er andre gangen hun håndterer stortromme i brassbande­t. Noen uker før 17. mai i fjor spurte korpset om hun kunne tenke seg å spille stortromme til nasjonalda­gen. Det skjedde etter en konsert hun hadde hatt sammen med dem, der hun spilte gitar og sang.

– Først sa jeg nei, det er litt av et ansvar å ha med et slikt markert instrument å gjøre i toget. Men så hadde jeg jo litt lyst likevel for jeg har alltid likt tromme. Så etter å ha tenkt meg om, sa jeg likevel ja, forteller hun.

KASTE UT I DET

Hun ble kastet temmelig kjapt ut i det. Etter bare et par øvelser, var det nasjonalda­g. – Det gikk greit. Å spille stortromme er jo ikke så avansert, det handler om å holde takten, sier Cathrine.

Men det er ganske så beskjedent, for ifølge nestleder og PRsjef i brassbande­t, Odd Arnfinn Døble, er det et stort ansvar å spille stortromma.

– Det er jo det mest markerte instrument­et. Alle må følge takten til stortromma, den er selve motoren i korpset. Men det fikser Cathrine kjempebra, sier han.

– Så det er ikke veldedighe­t at dere spurte henne om å begynne?

– Overhodet ikke. Vi var kjempeforn­øyde etter den konserten, og vi trenger folk i korpset. Og hun er et svært positivt bidrag til miljøet med sitt blide humør, sier han.

VIKTIG MED DET SOSIALE

Og det sosiale miljøet er viktig for Cathrine. Gjennom brassbande­t har hun fått mange nye venner.

– Jeg har ikke vært så flink til å sosialiser­e meg, men her blir du sosial enten du vil eller ikke. Og de er veldig flinke til å inkludere meg, for eksempel ved å spørre hva jeg mener om ulike ting, forteller hun.

Må HA LEDSAGER

Men selv om hun takler det aller meste, er det nødvendigv­is noen begrensnin­ger. Så i toget hadde hun en ledsager. I år var det Betty Døble som holdt henne i armen slik at Cathrine ikke snubler i noen fortauskan­t.

– For ikke å snakke om potteplane­r. De er det faktisk en del av underveis, forteller Betty før Cathrine slår an takten og årets barnetog på Vigeland marsjerer i vei.

CATHRINE RØKSLAND

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Cathtrine Røksland godt i gang med stortromma i 17. mai-toget på Vigeland. Hun ser ikke, så Betty Døble var ledsager underveis.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Cathtrine Røksland godt i gang med stortromma i 17. mai-toget på Vigeland. Hun ser ikke, så Betty Døble var ledsager underveis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway