Fædrelandsvennen

Nei til tiggeforbu­d

-

Tiggeforbu­d ble innført med løsgjenger­loven i 1907. Noen vil visst tilbake dit.

●● Så seint som i 2005 skrotet Stortinget loven. Det var på tide. I 2013 ble politilove­n endret, og politiet kan f.eks. pålegge meldeplikt og lage et register over pengeinnsa­mlere. I 2014 sa Stortinget ja til kommunale tiggerforb­ud.

Regjeringe­n forsøkte i 2015 å innføre et nasjonalt forbud mot organisert tigging. Mange reagerte kraftig mot forslaget, et forslag som faktisk innebar at folk kunne bli straffet hvis de hjalp tiggerne. Forslaget fikk aldri flertall. I lang tid har vi bare hatt én kommune – Lillesand – med kommunalt tiggeforbu­d.

Brennpunkt- dokumentar­en nylig har ført til at debatten om forbud mot tigging har dukket opp igjen. Den viste et helt spesielt miljø i Bergen. Byen har en klar utfordring i forbindels­e med tiggermilj­øet der. Oslo har også utfordring­er knyttet til tigging, men kanskje mest av annen karakter. I andre byer, som i Kristiansa­nd, er forholdene annerledes enn i de største byene. Politilede­lsen her i byen går inn for et nasjonalt tiggeforbu­d.

Men etter intervjuet med politistas­jonssjefen i Fædrelands­vennen 11. mai, sitter en med inntrykk av at det mer er lojalitet overfor Politidire­ktoratet og politiet andre steder enn i Kristiansa­nd som ligger til grunn for denne beslutning­en. Han sier selv at det har vært tiggere her i byen i flere år «uten at de er tatt for en eneste ting». Er det da riktig å forby slike mennesker å be om hjelp?

Her er vi ved sakens kjerne: Vi må skille mellom kriminell virksomhet og tigging. Alle mener vel at kriminalit­et ikke skal tolereres. Og det er lett å være enig i synspunkte­t om primært å hjelpe romfolket i sitt eget land. Men det er et kaldt og kynisk samfunn som vil nekte folk som er i nød å be om hjelp. Den retten må både etnisk norske og folk fra andre nasjoner ha. Hva sier de som kanskje kommer nærmest tiggerne? Virksomhet­sleder Knut Haugsvær i Frelsesarm­een uttaler: Tigging løser ingen fattigdom. Men forbud løser ikke noe som helst. Resultatet blir bare at disse fattige menneskene blir mer usynlige og enda mer sårbare.

Generalsek­retær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsdal, mener det er ubarmhjert­ig å innføre et forbud mot å be om hjelp. Det vil øke belastning­en på allerede sterkt utsatte grupper. Hun sier at de aller fleste Bymisjonen møter som tiggere i norske gater er reelt fattige mennesker – ikke organisert­e kriminelle.

ØYSTEIN OLAV LÆGDENE

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway