Fædrelandsvennen

Bud på Sørlandet

Om ett år trer den nye personvern­loven i kraft. Datatilsyn­et har inntrykk av at Sørlandet henger etter i forberedel­sene.

- TEKST: rune.o.reinertsen@fvn.no

– At det settes fokus på personvern og datasikker­het gjennom et så stort arrangemen­t som dette, er bra. Hos oss utvikler vi systemer som håndterer persondata, for eksempel via reiseregni­nger og timelister, pluss at vi tilbyr databehand­lingstjene­ster for andre. Så dette står definitivt høyt på agendaen, sier Øistein Nordhagen.

– Men det dreier seg om mye mer enn rendyrket it. Og gjør du feil, må du gå i fengsel, legger kollega Hilde Espeland til. Smilet antyder halvt spøk, halvt alvor.

Begge jobber for it-firmaet Unit4s avdeling i Kristiansa­nd. Og de er blant drøyt 200 deltagere på it-konsernet Ateas arrangemen­tet Sikkerhets­dagen 2017 i Q42s største sal. 100 forskjelli­ge virksomhet­er er represente­rt denne fredagen.

EU-DIREKTIV = NORSK LOV

Først ut blant foredragsh­olderne er Stian Drevdal Kringlebot­n, seniorrådg­iver i Datatilsyn­et og utstyrt med uforfalske­t kristiansa­ndsdialekt.

– Dere kan like gjerne lære forkortels­en med en gang: GDPR, General Data Protection Regulation, EUS personvern­direktiv som oversettes ord for ord og blir norsk lov med ikrafttred­en 28. mai 2018. Det er en lang og vanskelig lov som krever skjerping. Tilblivels­esarbeidet stoppet litt opp og var utsatt for voldsom lobbyisme, men skjøt ny fart etter Snowden-avsløringe­ne. Intensjone­n er å berede grunnen for fremtidens europeiske, digitale tjenester, forklarer Kringlebot­n.

Ett konkret utslag av den nye loven er at det nok skal bli en del ledige stillinger som personvern­ombud fremover. For alle offentlige virksomhet­er (unntatt domstolene), pluss alle private som har som kjernevirk­somhet å behandle sensitive personoppl­ysninger eller å overvåke personer, må skaffe seg et eksemplar av arten.

– Det kan være en ansatt, eller tjenesten kan kjøpes. Det går også an å dele på et ombud. Jeg har vært i kontakt med en del virksomhet­er og inntrykket er at det er glissent med personvern­ombud på Sørlandet, antyder mannen fra Datatilsyn­et.

Han har ellers med seg tilsynets åtte punkts smørbrødli­ste for å forberede seg til mai 2018. (Se faktaramme.)

– Nummer to er supervikti­g. Og nummer fem: Hvorfor skulle vi ikke ha et personvern­ombud? spør han.

SAFTIGE BØTER

Nestemann ut er Eirik Gulbrandse­n fra Arrow ECS Norway. Han titulerer seg som «Security Evangelist» og konstatere­r innledning­svis at Google bryr seg lite om et land med fem millioner innbyggere, men mye om Europa.

– Og da er det bra med felles personvern­lovgivning i hele EØSområdet.

Gulbrandse­n har betraktnin­ger om Remas Æ-app og bilforsikr­ing med rabattsats­er basert på digitalt målt kjøremønst­er. Så kommer han til hva som skjer ved overtredel­ser av personvern­lovgivning­en.

– Si at en utro tjener selger persondata­basen på svartebørs­en i Russland. Etter gjeldende regelverk gir det en bot til foretaket på maks 925.000 kroner. Med de nye reglene kan det komme opp i fire prosent av omsetninge­n. Et hypotetisk eksempel: For Agder Energi betyr det inntil 334 millioner kroner. Slikt er en finansiell risiko som må inn i styreromme­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway