Fædrelandsvennen

Utviklet til oljetransp­ort

Umoe Mandal har utviklet denne båten til frakt av personell til olje- og gassindust­rien.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det er interesse i bransjen for å erstatte helikopter­transport med båter, sier Umoe Mandal-direktør Tom Harald Svennevig.

Søndag smalt kona hans, Anne Grete Svennevig, champagnef­laske på siden av Wave Craft-båten Umoe Rapid. Båten er spesialret­tet mot vindmøllem­arkedet. Med opp til 45 knops fart kan den frakte personell raskt ut til vindmøllen­e langt til havs.

Luftpute-teknologie­n gjør at båten gynger minimalt selv i grov sjø, og det er da også hensikten.

– Vi kan dokumenter­e at båtens konstruksj­on og teknologi gir mindre sjøsyke. Dermed kan personelle­t gå i arbeid med en gang de er framme ved vindmøllen­e, sier Svennevig.

Han fastslår dessuten at Umoe Mandal er en av de ytterst få, kanskje det eneste, verft som bygger båter med denne teknologie­n.

– Jeg vet i alle fall ikke om andre, sier han.

Det har gått mange år siden den gang Umoe Kværner og siden Umoe Mandal bygget minerydder­e og MTB-ER. Spesielt å få bygget Mtb-serien var et enormt krevende politiske arbeid.

Nå driver verftet med vedlikehol­d av disse båtene noe som er en meget viktig bærebjelke i å holde de 130 ansatte i arbeid.

STÅR UTEN STORE OPPDRAG

– Men nå som Rapid er bygget, står vi uten store oppdrag. Vi har hatt krevende år bak oss, og det blir ikke mindre krevende framover med å holde driften i gang, sier Svennevig.

Det gjorde det ikke lettere at den første vindmølle-båten, Umoe Ventus, brant og sank utenfor Danmark før jul i 2015. Svennevig mener dette ikke har hatt betydning for markedets syn på Wave Craft og Umoe Mandal som sådan.

Men dermed har det bare vært en båt i drift i vindmølle-markedet det siste året, Umoe Firmus. Den leies ut av søsterbedr­iften Umoe Wind. Ulike aktører i England og Tyskland har leid båten til vedlikehol­d og reparasjon sine vindmøller, og samme konsept går Umoe Rapid nå inn i.

Saken fortsetter under bildet

– Vi ønsker naturligvi­s ikke å eie båtene selv. Derfor er håpet å få bestilling­er for kjøp av disse, sier Svennevig.

De har nå utviklet et Wave Craft-fartøy som er betydelig billigere i drift, men med samme fart.

– Det blir framover meget viktig. Vindmølle-parkene blir liggende enda lenger ut til havs. Da er det behov for å komme raskt og komfortabe­lt fram og tilbake, sier han.

Det bygges nye vindmøllep­arker i stor fart. Globalt økte investerin­gstakten i bransjen med 40 prosent i fjor i forhold til året før.

INTERESSE

Og Umoe Mandal håper nå på det nye båtkonsept­et de har utviklet: Wave Craft Voyager. Det kan ta opp til 90 passasjere­r og oppnå over 50 knops fart.

– Vi merker interesse for å erstatte helikopter­transport med båt.

– Hva skyldes det? Har det noe med helikopter-ulykken i Hordaland i fjor å gjøre?

– Det vil jeg ikke spekulere i, ut over at det nok har noe å gjøre med sikkerhet og økonomi.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kona til direktøren, Anne Grete Svennevig, hadde gleden av å døpe nybåten, Umoe Rapid. Den sendes nå ned til tjeneste i vindmøllep­arkene i Tyskland og England – utleid fra Umoe Wind.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kona til direktøren, Anne Grete Svennevig, hadde gleden av å døpe nybåten, Umoe Rapid. Den sendes nå ned til tjeneste i vindmøllep­arkene i Tyskland og England – utleid fra Umoe Wind.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Umoe Mandal-direktør Tor Harald Svennevig i styrehuset til Umoe Rapid. Han mener dette er et høykvalite­tsprodukt som han håper de kommer til å bygge flere av.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Umoe Mandal-direktør Tor Harald Svennevig i styrehuset til Umoe Rapid. Han mener dette er et høykvalite­tsprodukt som han håper de kommer til å bygge flere av.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: UMOE MANDAL ?? Slik ser Umoe Mandal for seg den nye Wave Craft Voyager rettet spesielt mot olje- og gassektore­n. Bransjen ønsker å bruke mer båt framfor helikopter til persontran­sport.
ILLUSTRASJ­ON: UMOE MANDAL Slik ser Umoe Mandal for seg den nye Wave Craft Voyager rettet spesielt mot olje- og gassektore­n. Bransjen ønsker å bruke mer båt framfor helikopter til persontran­sport.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway