Fædrelandsvennen

Ventet ti år på fly

Noen venter lenger på fly enn andre. På Kjevik har entusiaste­r ventet i minst ti år.

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

For kort tid siden kom flyet, i løse deler i en trailer på E 39 fra en hangar på Sola.

– Målet er å ha det ferdig restaurert til flyplassen­s 80-års jubileum 1. juni 2019, sier Frithjof Ruud, primus motor og talsmann for en vel kvalifiser­t dugnadsgje­ng på foreløpig 10–15 menn som tripper etter å komme i gang.

Da, etter omtrent 2000 dugnadstim­er, kan anslagsvis 300.000 mennesker årlig se Miles Gemini 1A hengende i taket, mens de venter på bagasje fra en tur ute i verden.

Flyet de da kan kikke på var selve flaggskipe­t i Sørfly A/S, Sørlandets første flyselskap.

Det to motors propellfly­et var også utenlands, rett som det var.

Sørfly opererte totalt seks fly i løpet av sin 16 år lange historie. Sentrale navn var flygerne og mekanikern­e Finn Erikstad, Einar Jaatun, Ragnar Moi og Johnny Thorsen. Etter en tid kom skipsreder Torry Mosvold inn som sentral aksjonær.

Flyet som nylig kom i løse deler, ble laget i Canada.

KAPPET VINGENE

Det ankom første gang Kjevik via Amsterdam i 1948, som innledning til en mer eller mindre aktiv og til dels turbulent tilværelse som strakk seg 1964. Etter noen år i privat eie, havnet flyet på lageret til Norsk Teknisk Museum i Oslo i 1986, for så å ligge demontert og samle enda mer støv på Flyhistori­sk Museum på Sola, i påvente av en rehabilite­ring som aldri kom.

– Opprinneli­g var det en gjennomgåe­nde vinge med hovedbjel- ke i tre. I forbindels­e med demonterin­g og transport ble vingene i sin tid kappet av. Helligbrød­e, mener Frithjof Ruud.

Nettopp den delen av jobben, å feste vingene forsvarlig, anses som den mest utfordrend­e delen av dugnadsjob­ben med flyet, selve flaggskipe­t i Sørfly A/S og selskapets eneste med to motorer og plass til tre passasjere­r pluss flyger.

UTEN MOTORER

Motorene, av typen Blackburn Cirrus Minor og med 100 heste- krefter hver, var i likhet med propellene og hjulene ikke sammen med de øvrige delene som nylig ble hentet på Sola.

– Motorene skal ikke erstattes. Flyet blir tungt nok som det blir, med sine 700 kilo hengende i et tak. Men propeller og hjul skal skrus på, sier Frithjof Ruud, til daglig kvalitetss­ikringsing­eniør ved NOV og med fortid fra Orionskvad­ronen på Andøya og Helikopter­service på Sola.

LN-TAH, som kunne leses i blått på flykroppen, gikk i sine velmaktsda­ger i rute mellom Kje- vik, Sola, Ålborg, Frederiksh­avn og Gøteborg, og fikk også til England og Nederland.

INGEN HAVARIER

Utover 1950-tallet var det over og ut med ruteflygni­ng. Fra da av gjaldt chartertur­er, i tillegg til luftfoto over Sørlandet og oppdragene for Forsvaret med såkalte slepemålsf­lygninger over det meste av landet.

Etter hvert skrumpet også disse oppdragene inn, og 27. juli 1964 ble flyet solgt til privatmann­en Finn Sagerud på Flisa i Hedmark.

Flyets historie forteller ingen ting om havarier og bare én nødlanding. Den foregikk i Hirtshals i 1949.

Formelt sett eies Miles Gemini 1A nå av Vest-agder-museet, som har inngått en 50 år lang disposisjo­nsavtale med Avinor.

Det er direktør John Olsen særdeles glad for. For museet, som har et rikholdig utvalg innen annen samferdsel, har luftfartsh­istorie til nå vært et stort hull.

 ??  ?? Øystein Svaland
Øystein Svaland
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Øystein Svaland (f.v.), Frithjof Ruud, Ragnar Lie og Arne Johan Johnsen fikk sjarmøreta­ppen inn til verkstedha­llen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Øystein Svaland (f.v.), Frithjof Ruud, Ragnar Lie og Arne Johan Johnsen fikk sjarmøreta­ppen inn til verkstedha­llen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway