Fædrelandsvennen

Tror gjedda er en spøk

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Gjedda som ble funnet ved Byglandsfj­ord fredag, har ligget på bredden siden tirsdag.

– Jeg oppdaget den på tirsdag og fotografer­te den, og jeg er sikker på at den ikke var der dagen før, sier Steinar Olsen Bergmann til Fædrelands­vennen. Han har drevet fiske i Byglandsfj­ord denne uka, og lørdag la han merke til Fædrelands­vennens artikkel om gjedda som ble funnet ved bredden fredag.

STOR FARE

Dermed sendte han inn sitt eget bilde av fisken, som han tok tirsdag.

Gjedde hører ikke naturlig hjemme i Byglandsfj­ord, og rovfisken utgjør en stor fare for den sjeldne Byglandsfj­ordbleka dersom det viser seg at den nå finnes i fjorden.

Derfor ble det stor oppstandel­se da Rodrigo Hills kunne fortelle Fædrelands­vennen at han og datteren hadde funnet en halvspist gjedde liggende ved bredden av Byglandsfj­ord fredag.

DYPT VANN

«Økologisk katastrofe» og «miljøkrimi­nelt idioti» var blant betegnelse­ne som ble brukt av noen av Fædrelands­vennens intervjuob­jekter lørdag.

På Steinar Olsen Bergmanns bilde er fisken hel og fin, og tilsynelat­ende relativt fersk.

– Men jeg tror ikke denne gjedda har kommet opp fra fjorden. Den lå ved et sted med strøm og dypt vann hvor det ikke ville vært sannsynlig å få gjedde hvis den fantes her. Jeg tror noen har kastet den der, kanskje fra en båt, men at den er fanget et annet sted, sier Bergmann. – Hvorfor tror du det? – Dersom en fisker fanget ei gjedde i Byglandsfj­ord ville jeg trodd at vedkommend­e straks tok den med til de rette myndighete­r, sier Steinar Olsen Bergmann til Fædrelands­vennen.

VIL VITE

Fiskeforva­lter Frode Kroglund hos Fylkesmann­en i Vest- og Aust-agder er enig i vurderinge­n:

– Jeg heller også mot denne forklaring­en. Men dersom noen har kastet fra seg gjedda der som en spøk, vil jeg fremdeles veldig gjerne vite hvor den kommer fra. Dersom den kommer for eksempel fra Drammens-vassdraget er det dumt, for der finnes farlige parasitter. Kommer den fra et annet sted er det også dumt, for da er det en veldig dårlig spøk som det blir mye styr av, sier Frode Kroglund.

VENNLIGST IKKE

Han vil likevel være mild mot eventuelle spøkefugle­r som gir seg til kjenne:

– Vi har alle vært unge, og det er ikke alt jeg heller har gjort som jeg er like stolt av. Så jeg kommer til å behandle det som en spøk, men vennligst ikke gjør dette flere ganger, sier Kroglund.

Og inntil spøkefugle­ne eventuelt gir lyd fra seg vil usikkerhet­en fremdeles hefte ved gjeddefunn­et.

 ?? FOTO: STEINAR OLSEN BERGMANN ?? Slik så den 60 centimeter lange gjedda ut da den lå ved Bylandsfjo­rd tirsdag.
FOTO: STEINAR OLSEN BERGMANN Slik så den 60 centimeter lange gjedda ut da den lå ved Bylandsfjo­rd tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway