Fædrelandsvennen

Vanlig edelgran

- Kaare Hjorth

Kristian Køvner har en veldig bra oppfordrin­g til skogeiere i avisen forleden. Hugg edelgran. Abies alba. Jeg støtter ham fullt ut.

●● Edelgranen kom til Norge på midten av 1700 tallet og ble plantet på Østlandet og etterhvert langs kysten oppover på Vestlandet. Siden har edelgrana spredt seg med frøene sine. Frøene er eggformete, rødlige og med 2 vinger, og de blir opp til 2.5 cm lange, ifølge Wikipedia. De kan derfor fly veldig lang fra mortreet. Frøet spirer selv i den mørkeste skyggen og treet utkonkurre­rer raskt annen skog.

I vår kommune har vi flere bestander med veldig store edelgraner som sprer frø over store områder. Til naboenes store fortvilels­e. Stammen på edelgranen er ikke særlig etterspurt som virke verken til bygningsin­dustrien eller annet i Norge. Prisen er lav. Det selges nå noe sagtømmer av edelgran til Tyskland. Prisen er klart lavere enn vanlig gran, men det blir fort volum hvis treene har stått tett og strekt seg i høyden. Massevirke av edelgran omsettes til samme vilkår som vanlig norsk gran. Stammer med rotdiamete­r over 75 cm er omtrent umulig å bli kvitt. De som har edelgran bør derfor hugge treet snarest og før det når uhåndterli­ge dimensjone­r. Ta gjerne kontakt med Skogeierla­get hvis du trenger råd om hogsten. I egen skog har jeg lenge forsøkt å holde bestanden nede. Det er ikke lett. Men jeg tar fighten. Edelgran setter frø tidlig og i store mengder. Det gjelder derfor å hugge treet tidligst mulig og helst rykke opp småplanter med rota. En stor, men viktig jobb synes jeg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway