Fædrelandsvennen

Den store hvite flokk i Samtidsmus­eet

Tori Wrånes’ performanc­e Sirkling er et åpent kunstverk med rom for utallige tolkninger.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

PERFORMANC­E Tori Wrånes Sirkling

Museet for samtidskun­st i samarbeid med Nationalth­eatret 40 medvirkend­e skuespille­re Kurator Stina Högkvist

Et hundretall­s mennesker sitter som på en roterende bryllupska­ke i flere etasjer, ikke en dreiescene, men en omdreiende seteinnret­ning slik at vi i langsomt tempo ser rommet fra alle vinkler. Rommet er befolket av un- derlige hvite vesener med lang nese og lodden pels.

Wrånes’ pågående utstilling i lokalene er nå kulisse og bakgrunn for den merkverdig­e hendelsen som langsomt utvikler seg.

Bak søyler og vegger tyter de fram, disse ubestemmel­ige vesenene, litt mummitroll-aktige, litt som slektninge­r av karakteren­e i barne-tvs Drømmehage­n.

De er fremmede, de virker vennlige, men samtidig svært fremmede, og jo da, litt trollaktig­e. De leker med store baller, nesten som enorme garnnøster. Allerede har tåkeluren fra Lindesnes fyr anslått tonen. En hvit ulldott med saksofon følger opp, en annen med horn, en med trombone.

Og så Tori Wrånes’ stemme som har så mange modulasjon­er. Trollenes tall øker. De fyller rommet. På ett tidspunkt står de alle i ring rundt publikum, sirkler oss inne. De stirrer på oss, vender hendene mot oss med håndflaten opp.

Hendene er unaturlig store. Hva er det de vil, disse fremmede? Er de gode og tillitsful­le som de ser ut, eller er de truende og fremmede og skremmende? Musikken, sangen, antar rytmiske og harmoniske former, binder sammen og løser seg opp. Bevegelsen­e avtar, lyden stilner, og til slutt opphører publikumsp­lassens rotasjon.

Skal vi klappe nå? Er det over? Vi klapper. Noen reiser seg og går

Hva er det de vil, disse fremmede?

ut i rommet utenfor, og så blir vi geleidet videre innover i det gamle banklokale­t. Når vi alle er inne i dette neste rommet, belyses de hvite, de står oppover en monumental trapp, 40 lodne fremmede med store neser og stirrende øyne. De synger hver sin tone. Det vokser i styrke.

En fremmed harmoni oppstår og klangen øker i omfang og bredde. En bølge av fremmed musikk skyller over oss. Koret, den store hvite flokk, trer langsomt høyere og forsvinner ut av synsfeltet, bare klangen er tilbake. Den slut- ter brått, og en gjenklang av tåkeluren fra Lindesnes svarer i det fjerne. Koret kommentere­r. Tåkeluren, nå med trombone, igjen. Et siste svar. Og så er det slutt.

 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Tori Wrånes' performanc­e Sirkling er et åpent kunstverk med rom for utallige tolkninger, skriver Fædrelands­vennens anmelder Emil Otto Syvertsen.
FOTO: SIV DOLMEN Tori Wrånes' performanc­e Sirkling er et åpent kunstverk med rom for utallige tolkninger, skriver Fædrelands­vennens anmelder Emil Otto Syvertsen.
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Tori Wrånes.
FOTO: SIV DOLMEN Tori Wrånes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway