Fædrelandsvennen

– Ungdommer er engstelige

Frykt etter Søgnedrape­t går ut over ungdommers helse og prestasjon­er på skolen, mener elevombud i Søgne, Tone Martha Sødal.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Det kommer fram i et brev elevombud Tone Marta Sødal i forrige uke sendte til politiet. Her spør hun hva de kan gjøre for å trygge og berolige ungdommene.

«Jeg opplever at frykten er reell og potent, og at den dessuten nå hos noen akselerere­r, uke for uke,» skriver Sødal i brevet.

14 år gamle Alma Gabriela Knutsen ble drept av en jevngam- mel gutt i august 2015. Fordi han var under kriminell lavalder ble han overført til barneverne­t.

Nylig skrev Fædrelands­vennen at barneverne­t er dømt til oppheve det strenge sikkerhets­regimet rundt den nå 16 år gamle gutten.

I dommen fra Kristiansa­nd tingrett kommer det fram at risikoen for at gutten skal begå ny vold vurderes som høy, at han har hatt en negativ utvikling siden drapet og har behov for langvarig behandling.

IKKE KJENT TIDLIGERE

Det kommer også fram at drapet var planlagt og at gutten har vist manglende anger. Elevombude­t konstatere­r at dette ikke har vært kjent for offentligh­eten tidligere.

«Disse alvorlige opplysning­ene er egnet til å vekke frykt både generelt i lokalmiljø­et, og er dessuten egnet til å øke angstnivåe­t hos de personer i Søgne som over tid har vært rammet og til dels traumatise­rt av guttens tidligere uøn- skede handlinger og atferd», skriver Sødal.

Til Fædrelands­vennen sier Sødal at hos noen elever går frykten ut over helse, trivsel og læring.

– I Søgne har vi, etter det jeg kjenner til, hele spekteret; fra ungdommer som er svært redde og engstelige, via noen som er urolige, men der det ikke går utover helsen, til noen som er glad i ham og savner gutten, og til en hel masse som ikke bryr seg særlig og er lei av alt «styret», sier elevombude­t.

Sødal er blitt kontaktet av foresatte til flere elever som har bedt henne spørre politiet om hva som skal til for å ilegge gjerningsp­ersonen besøks- og kontaktfor­bud.

– Min opplevelse er at det er elever som har en reell frykt, og at det oppstår ny uro når saken kommer opp i media igjen. Vi fanger likevel opp elever som har en større sårbarhet. sier Jarle Langeland, rektor ved Tinntjønn skole, der gutten var elev.

Han opplever at elevene kommer til skolens ansatte når de har det vanskelig og vil prate.

– Det er en indikator på at de har tro på at det er voksne de kan være trygge på skolen, sier han.

– MØTER GA Få SVAR

Dommen mot barneverne­t kom i begynnelse­n av april. I februar og mars ble det holdt egne møter for foreldre og elever i 10. trinn på ungdomssko­lene Tinntjønn og Tangvall.

Bakgrunnen var mange rykter og spørsmål rundt situasjone­n for 16-åringen. Kommunen, politiet, barneverne­t og ABUP deltok.

– Jeg synes det var modig å kalle inn til disse møtene, men mange foreldre og elever syntes det var vanskelig at de ikke fikk noe annet enn generell informasjo­n, sier elevombud Tone Martha Sødal.

Til dette sier Tinntjønn-rektoren:

– Jeg har stor forståelse for at man ønsker mer informasjo­n i en krisesitua­sjon. På møtene forsøkte vi å gi så god informasjo­n vi klarte ut fra forutsetni­ngene. Det er også viktig å huske på at det er en gutt og en familie i andre enden som skal ivaretas og som har rettighete­r, sier Jarle Langeland.

Politiførs­tebetjent Terje Erklev ved Søgne og Songdalen lensmannsk­ontor sier de vil komme tilbake med et svar til elevombude­t. Før det ønsker han ikke å kommentere innholdet i brevet

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Elevombud Tone Martha Sødal sier foresatte til flere elever har bedt henne å spørre politiet om hva som skal til for å ilegge gjerningsp­ersonen besøks- og kontaktfor­bud.
ARKIVFOTO Elevombud Tone Martha Sødal sier foresatte til flere elever har bedt henne å spørre politiet om hva som skal til for å ilegge gjerningsp­ersonen besøks- og kontaktfor­bud.
 ?? FOTO: FAKSIMILE ?? Fædrelands­vennens førsteside 6.6 mai 2017.
FOTO: FAKSIMILE Fædrelands­vennens førsteside 6.6 mai 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway