Fædrelandsvennen

Venstres vanskelige valg

En fersk Nrk-måling viser at Venstre har tapt seks av ti velgere. Partiet selv tror det skyldes tøffe klimakampe­r, men det er ikke sikkert det er så enkelt.

-

Seks av ti Venstre-velgere oppgir altså at de vil stemme på andre partier enn Venstre, som de stemte sist. Det er alvorlig for partiet - 58 prosent av velgerne deres har vendt dem ryggen. Hadde denne målingen vært valgresult­atet hadde Venstre gått fra ni mandater på Stortinget til bare to. Og det er altså ingen grunn til å tro at denne målingen bare er et blaff. På alle NRKS partibarom­etre i 2017 har det gamle partiet blitt målt til under sperregren­sen. Selv etter landsmøtet i Ålesund, hvor partiet fikk stort fokus, ble de bare målt til 3,2 prosent. Skal de gjøre et valg de kan leve med må de brette opp ermene, men det er ikke så lett å få øye på hva de skal jobbe med.

De mister bare flere stemmer til Arbeiderpa­rtiet, og det er et paradoks for det er få andre partier Skei Grande snakker om med så stor forakt.

I motsetning til andre små partier som kjemper mot sperregren­sen har ikke Venstre dette grunnfjell­et i organisasj­onslivet eller i velgermass­en som er knyttet til spesifikke interesser. Trine Skei Grande mener harde klimakampe­r har ødelagt, men det er opplagt vanskelig for mange Venstre-velgere at partiet også støtter en regjering med en umusikalsk innvandrin­gsretorikk. Venstre har historisk vært liberalt, også i innvandrin­gsspørsmål. Men i mange saker blir det forvirrend­e at partiet støtter regje- ringen så eksplisitt, samtidig som de kjemper så hardt mot Frp.

Når Skei Grande stadig minner om at en stemme til Venstre er en stemme til Erna Solberg, så er det også en påminnelse om at da kan velgerne rett og slett bare stemme Høyre. Og det er det mange gjør: 8 prosent av de som stemte Venstre sist velger nå Høyre. De mister bare flere stemmer til Arbeiderpa­rtiet, og det er et paradoks, for det er få andre partier Skei Grande snakker om med så stor forakt. Men hele 17 prosent av venstreste­mmene hennes ville nå gått til Arbeiderpa­rtiet, og da er det grunn til å spørre hvor godt partiledel­sen kjenner sine velgere.

Venstre vil nå jobbe for å nå ut med sine vinnersake­r, grûnder-støtte, skolepolit­ikk og miljø, og bli flinkere til å vise hvilke seire partiet har hatt som støttespil­ler til de blå-blå. De er et nummer-to parti for mange velgere, men de må velge seg noen sterkere vinnersake­r hvis velgerne skal velge dem.

 ??  ?? Trine Skei Grande tror at harde klimakrang­ler har kostet partiet dyrt, men det er nok atskillig flere årsaker.
Trine Skei Grande tror at harde klimakrang­ler har kostet partiet dyrt, men det er nok atskillig flere årsaker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway