Fædrelandsvennen

Gir seg som politi i Setesdal

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

Rolf Erik Homme (62) slutter som politibetj­ent etter 30 år i tjenesten. Han har opplevd det meste, men alltid løst tøffe situasjone­r ved hjelp av talegavene.

– Jeg har knust noen bilvinduer med mag-lykta for å stoppe biltyver, men jeg har aldri behøvd å svinge kølla, sier Rolf Erik Homme og tar noen muntre riff på Gibson-gitaren hjemme på Rysstad. Nå er det musikken den gamle dansemusik­eren og sologitari­sten vil bruke tida si på.

I 30 år har Rolf Erik Homme brukt diplomati og talegaver for å takle kjeltringe­r av ymse slag, sambygding­er som har vært dumme nok til å sette seg bak rattet med promille innabords, roe ned kranglefan­ter på Hovden for å slippe å tømme Setesdal for politi og mye mer.

– Det jeg liker best, er å hjelpe folk. Det har heldigvis vært gode muligheter til det, både i felt og på kontoret, sier han.

DANSEMUSIK­ER

Rolf Erik Homme begynte i politiet i Oslo i 1982.

– Det var ikke så hardt miljø i Oslo på den tida, sier han.

Først og fremst var det hensynet til familien som brakte ham hjem i 1987.

Men også musikken og spillejobb­er i Setesdal og Sørlandet i band som Orcan, Pure Country og Setesdal Rootsband, gjorde at han grep muligheten til å få jobb i fredelige Setesdal.

Synet som møtte ham da tre unge, danske skolejente­r omkom i en brann på Hovden, glemmer han aldri. Eller barnefoten som stakk fram under teppet og vitnet om en tragisk trafikkuly­kke lenger nede i Setesdal.

Setesdal har også hatt sine drapssaker. Da har diplomati kommet godt med, også overfor mediene.

– Det er mye bedre å gi den informasjo­nen vi kan når vi har tid. Da slipper vi misforståe­lser og spekulasjo­ner, sier han.

KAN IKKE VÆRE HISSIGPROP­P

Fra Hovden til Kristiansa­nd er det 22 mil. Avstanden kan tømme Setesdal for politi i mange timer i visse situasjone­r.

– Det viktigste er å roe ned situasjone­n ved hjelp av urokråkas kamerater for eksempel. Det nyt- ter ikke å være hissigprop­p, da kan det ende med at vi må kjøre til Kristiansa­nd og arresten der.

– Hva har provosert deg mest som politi?

– Det er når voksne folk ikke kan oppføre seg.

Jeg blir også provosert over gjenganger­ne. Det er greit at unge, førstegang­skriminell­e får et par sjanser, men med 40–50, ja 100 saker, burde det være grenser for strafferab­att.

SKAL IKKE GJØRE STORT

– Folk spør meg hva jeg skal gjøre når jeg blir pensjonist. Som politi er jeg vant til å vente å på at noe skulle skje. Det skal jeg gjøre nå også, altså vente på at noe skal skje. Men det blir mye øving på gitarene, sier countrymus­ikeren.

– Og så må jeg ordne litt i huset til kona kommer hjem, sier han. Kona Gina fra Peru er en tur i hjemlandet og feirer mors 100-årsdag.

– Jeg tar meg nok turer på kontoret i Valle og prater med gamle kolleger også. Det har vært fine 30 år, sier Rolf Erik Homme.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Politiunif­orm og kølle er byttet ut med skinnvest og gitar for Rolf Erik Homme nå. Han har møtt mange mennesker i mange situasjone­r gjennom 30 år som politi i Setesdal.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Politiunif­orm og kølle er byttet ut med skinnvest og gitar for Rolf Erik Homme nå. Han har møtt mange mennesker i mange situasjone­r gjennom 30 år som politi i Setesdal.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Rolf Erik Homme i en yngre utgave da en gjeng omstreifer­e prøvde å lure setesdølen­e med juksegull.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Rolf Erik Homme i en yngre utgave da en gjeng omstreifer­e prøvde å lure setesdølen­e med juksegull.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway