Fædrelandsvennen

Venter fortsatt på åpning for norsk laks

- NTB

Åpningen for norsk laks i Kina lar fortsatt vente på seg. Norges sjømatråd håper at fiskerimin­isterens Kina-besøk skal bidra positivt.

Fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) innledet mandag et tre dager langt besøk i Kina. Med seg har han en næringsliv­sdelegasjo­n med norske sjømataktø­rer. De håper alle på at den politiske normaliser­ingen av forholdet mellom Norge og Kina også skal materialis­ere seg i nye og enklere rammebetin­gelser for eksporten av fersk fisk, og særlig laks, til Kina.

– Vi håper at normaliser­ingen vil skje i løpet av kort tid, og at vi kan gå inn i sommeren med et mer eller mindre fullstendi­g normaliser­t forhold med samme markedsadg­ang som vi hadde tidligere, sier Asbjørn Vaarvik Rørtvedt som er direktør for markedsinn­sikt og markedstil­gang i Norges sjømatråd, til NTB.

Etter at utenriksmi­nister Børge Brende for fem måneder siden kunngjorde en full normaliser­ing av de diplomatis­ke og politiske forbindels­ene med Kina, har dette ikke slått ut i økt eksport av fisk fra Norge til Kina.

Med noen få unntak er det fortsatt ikke mulig å få fersk laks inn i Kina uten en omfattende karantenet­id som i praksis stanser eksporten. I fjor ble det eksportert nær 3.000 tonn laks til Kina, noe som ga en markedsand­el på 2 prosent. Kontrasten er stor til 2011 da norsk laks hadde en markedsand­el på 94 prosent i Kina.

– Til nå har man hatt en enighet på politisk nivå. Men vi står fortsatt overfor de samme praktiske markedsadg­angsutford­ringene som tidligere, knyttet til matsikkerh­et og avtaler mellom matmyndigh­etene. Dette regimet må ryddes av veien før vi igjen kan få ferske produkter inn i Kina. Det er ingen som vil sende laks til markedet hvis de er utrygge på om den kommer inn, sier Rørtvedt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway